22.02.2007., 17:20
|
|
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Autor domy_os
Svi spominjete tu neke kotače koji apsolutno nemaju veze s pokretanjem aviona, oni su samo kontakt s podlogom. Možete avion stavit na skije pa na vodu koja će strujat prema natrag pa opet nećete dobit ništa. Da bi avion uopće poletio, treba mu struja zraka koja će ići preko krila i napraviti uzgon. Zamislite da vi stojite pored trake i aviona... Budući da se traka kreće u obrnutom smjeru od aviona, neće se dogodit ništa jer avion u odnosu na vas praktički stoji pa time stoji i zrak oko krila. Mlazni motor može stvorit struju od usisa do ispuha, ali to opet ne ide preko krila da bi avion poletio. Prema ovoj vašoj teoriji da će avion poletiti bi se moglo zaključiti da avionu zapravo ni ne trebaju krila jer avion zahvaljujući krilima i struji zraka poleti, zar ne? Motori mu tu služe da bi dobio brzinu u prostoru, ali ih traka ovdje poništava... Ako zanemarimo idealne uvjete, jedina stvar koja bi se mogla dogoditi je da se kotači od prevelike rotacije potroše i raspadnu, avion padne na traku i ode sve u *urac... Osim toga, nitko nije lud stavljat avion na traku... 
|
OK. Uopće me ne čudi ova tvoja tvrdnja. Na tom drugom forumu tema je aktivna već mjesec dana i dan danas se jave tipovi koji tvrde da neće poletjeti. Daj mi sam reci kako pobijaš ovo:
Citiraj:
Onaj tko želi dokazati da se avion ne kreće mora pronaći silu koja će poništiti rezultantnu silu koja je jednaka Fm - Ftr. A takve sile nema.
|
Sustav ležaj-kotač nemože prenijeti silu kojom se pokreće podloga
Citiraj:
Jedina sila koja se prenosi sa podloge je ona koju preuzima sustav ležaj-kotač i što uzrokuje njegovu dvostruko bržu vrtnju. Ta mala sila djeluje kao moment na središte rotacije sustava ležaj-kotač da savlada otpore koji se suprostavljaju ubrzanju vrtnje. Mora se utrošiti nekakav rad/energiju i imati snagu da održavaš tu ubrzanu vrtnju sustava ležaj-kotač.
|
quotam sam sebe....: goood :
|
|
|