1. Molio bih moderatora da promijeni naziv teme u : Problem sa Asrock K7NF2-RAID

(da ne otvaram novu temu bezveze)
2. Znači tip u servisu frendu za 50 kn testiro matičnu...odnosno nije imo ni šta testirat kad je matična prdnula...
Budući je frend htio kupit novu u što kraćem roku, savjetovao sam mu prvo da proba nać rabljenu sa NF2 chipsetom, ali je definitivno htio novu s garancijom, pa je zato uzeo već gore navedenu. : stoopid
Problem je sljedeći: Odmah da kažem da ploča ima zadnji bios i normalno se boota i na prvi pogled je sve radilo savršeno. Ulaskom u sam bios, lako smo naštelali sve default frekve: odnosno bios sam prepozna memu@DC kao da je DDR333 i proc standardno na 12.5×166=2083Mhz (standardni Barton). Instališemo Winduoze, dignemo sve drivere i sve je fakat ok. No upotrebom everesta saznajemo da mema ne radi na 166MHz već na 133Mhz!!! Ono, mislimo nešt smo sprčkali u biosu, idemo i nju dić na 166 i to manualno, pa da nebude frke. Odemo u bios-> lijepo na manual imamo ponuđene opcije DDR 266, DDR 333 i DDR 400. Zememo lijepo opet 333, bootamo, pogledamo u bios dal je zapamtio, sve ok, pustimo da digne Win i opet isti k...
Niš, ajmo overclockat proc malo, odnosno dignut frekv na 175Mhz...proc i komp se digne lijepo na 12.5×175=2188MHz, a mema se pojavi na 140MHz.
Nakon raznih kombinacija zaključili smo da se mema ponaša u odnosu od 0.8×FSB proca, što nam i everest lijepo napiše da je ratio DRAM:FSB=4:5. Svim testovima smo se stvarno uvjerili da mema stvarno tako i radi.
E sad jedna stvar mi još s tom pločom nije jasna. Ona nema opciju u biosu da se može mijenjat množitelj, već se mora preko jumpera na samoj ploči (što me vraća u doba PII, šmrc...), a ti jumperi se ne dobiju s pločom, pa eto sad moramo nabaviti 5 jumpera da probamo još eksperimentirati s jumperima i množiteljem. U biti isto tako se preko jumpera na ploči bira FSB, no ipak je jača manualna postavka u samom biosu. (te jumpere možete vidit u manualu:
http://www.asrock.com/manual/K7NF2-RAID.pdf)
Jedino kaj još nismo probali je mijenjat utore meme jer smo htjeli da radi @DC,no svejedno mi nije jasno kako to da mema radi na manjem taktu po defaultu?! : hitthewa
Ako ima tko kakav prijedlog, dobro je došao...TNX