Sad citam i placem kakva je ova zamlja u kojoj ja zivim. Kod vas se bar koliko toliko postuje zakon. Znam za jedan konkretan slucaj: jedna radnica koja je radila u internet/game klubu u kojem smo se skupljali je otisla iz internet kluba zbog plate od 200KM (200KM*3.7=740kn) + nije bila prijavljena (sto znaci da nije imala zdravstveno,penziono,...) + svakim danom je strijepila da ne upadne nekakva inspekcija. Otisla je u jednu prodavnicu odjece i obuce (butik) "Borovo". Tamo joj je receno da ce plata biti 550KM (~2000kn), da ce biti prijavljena,.... to prijavljivanje i sklapanje ugovorja je trajalo 5 mjeseci. U tih pet mjeseci dobijala je 350KM (na stednu kkjnjizicu ili sta vec) + 200KM na ruke. Tih 200KM koje je trebala dobijati na ruke kao i jos njene dvije kolegice nikada nije dobila. Svaki put je gazda imao neki razlog zbog kojeg im to nebi platio (izmedju ostalog jedan je bio "Ovj mjesec nema nista od 200KM zena mi je kupila novi zamrzivac" heeeeeeeeeeeeeeeeej: suicide ) + pored svega navedenog nazivao ih je kurvama, šamarao ih,... zbog cega je radnica o kojoj pricam napustila i tj posao, te se vratila u internet klub. Po povratku u internet klub nagovorili smo vlasnika kluba da je prijavi i poveca joj platu na sta je on pristao i ovom prilikom jedno

za njega. Inace su i vlasnik kluba i doticna radnica inace super ljudi za razgovor, salu, za***anciju,...
Ovakvih primjera ima jos bezbroj pogotovo u manjim gradovima kao sto je Doboj. Ne kazem da je u svim firmama takve, ali nazalost onih normalni je jaaaako malo.