View Single Post
Staro 17.02.2007., 17:39   #43
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ja mogu reći da su u Zagrebu vozači očajni. Kao prvo, prag tolerancije većini vozača je nula. Nervozi, iz koje proizlazi brza i oštra vožnja, u prometu nije mjesto. Treba biti tolerantan i solidaran. Ali, kako živimo u milijunskom gradu s konstantnim porastom broja automobila, to je vjerojatno nemoguće.

Također, ja bih zabranio prometovanje automobila u užem centru grada jer je tamo kaos i kad nisu gužve, a kamoli za vrijeme jutarnjih i popodnevnih gužvi.

Što se tiče rotora, loše je izveden i opasan, ulazi se s velikim brzinama u njega i kompliciran je. Ne zovu ga đabe 'groblje žmigavaca'. Većina ljudi uopće ne zna pravila u tom rotoru. Ali sa sigurnošću mogu reći da treba jako paziti kada žena ulazi u rotor, jer valjda nemaju osjećaja, pa misle da je automobil koji dolazi dovoljno daleko, a i brže kretanje im nije neka strana. Pa onda dolazi do svakakvih situacija.

Nešto što jako mrzim je 'šaranje' između traka, tj. konstantno prebacivanje iz trake u traku i provlačenje između dva auta. Vjerujem da većina ljudi misli da je to *način* vožnje, a ne da je zabranjeno ili bar opasno. Ali šta ćeš, kad i policija slično vozi.

Uglavnom, kad se gleda sveukupno, kultura u vožnji i nije baš na nivou. Mišljenja sam također da se 'specijalci' (tipa vožnja po tramvajskoj pruzi, stajanje ispod semafora nakon pređene kolone, uvaljivanje u kolonu i sl.) i 'trkači' rješavaju obilnim i čestim kaznama koje su primjerene financijskom statusu kažnjenika. Ovo sve kažem jer sam živio u Njemačkoj i znam kako se tamo vozi i kako se prekršaji tretiraju. Baš kao što je netko rekao, oni su za jedan milenij ispred nas što se tiče kulture u vožnji.
frANZi je offline   Reply With Quote