View Single Post
Staro 15.02.2007., 13:30   #5
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor EvilM@ster Pregled postova
...3800+ mi se cini dobar izbor i zbog velikog mnozitelja pa netreba nesto posebno dobra maticna jer nemoram ganjati veliki HTT.., znaci 280 uvrh glave, neznam kolko idu max ti orleans-i sa jednom jezgrom..
Uglavnom, najbolji primjerci idu na oko 3.1Ghz stabilno. I to uglavnom sa minimalnim povećanjem voltaže (otprilike je potrebno 1.475V). Dalje nisam valjda vidio niti jednoga da ide preko stabilno. Svi ti AM2 procesori imaju jednostavno zid u kojega udare i onda ne idu preko toga stabilno sa niti jednim naponom. Najćešće je taj zid oko 2.8-3.0Ghz (za 90% valjda AM2 procesora, bilo to x2 ili jednojezgreni)
Citiraj:
Razmisljao sam i o Gigabyte, samo neznam koju, da ne naletim na neku s sheb. biosom i onda sam u banani, a kod njih se to lako dogodi, pa onda cekaj hoce li ti se smilovati s novom revizijom, isto ko i creative sa novim driverima ..
Ovako, koliko sam ja imao iskustva, a i čitao od drugih, Gigabytice same po sebi su odlične ploče. BIOS ? Ima jednu i pol manu - kada OC-aš (podigneš HTT na 240mhz npr.) lijepo se ploča boota, sve radi super stabilno u windowsima etc. Onda npr. restartaš komp (kod mene ti je to u pravilu svaki 3-4. put) onda ti kod boot-a veli da ti je OC prevelik i da odeš u BIOS smanjit postavke. Onda ti odeš u BIOS, i zipa sada, ne da smanjiš OC nego da još podigneš (npr. HTT na 250), sejvaš izađeš iz BIOS-a i onda je opet sve uredu. I sa povećanim OC-em on opet normalno boota i ulazi u windowse gdje je opet sve stabilno. Zapravo, BIOS sere i ti moraš samo promjenit jednu opciju (bilo to množitelj HT linka ili HTT) i onda sve šljaka. Neznam kako se naziva taj problem (warm boot?). Ja kako ne gasim komp na shutdown, već fino na S3 standby, nije mi to neki problem (iako, windowsi su mi u kršu pa dobijem svaka 4-5 dana BSOD ). Rekao sam da Gigabyte-ica ima jednu i pol manu. Ovaj pola je nemogućnost da se boota sustav sa HTT-om preko ~280Mhz (opet, do BIOS-a)
Samo da napomenem, moja Gigabytica nema mušica (tipa da ponekad USB neće radit, da zvuk integrirane krči, da driveri nekaj seru i takve stvari. Ona sitna sranja koja rade probleme)
Od drugih proizvođača matičnih, DFI je jako dobar u OC-u, ali pati na kompatibilnosti sa memorijama. Asus mi uglavnom izgleda kao proizvođač koji ima sve najbolje, OC ima poprilično dobar i mušice sa BIOS-om su minimalne (koliko sam čitao po vani), ali su zato i cijenom iznad svih.
Kod Asrock-a vrijedi, kako je Mitzek to lijepo rekao, ako radi iz prve super, radit će i dalje. Ako ti u početku počne sranja radit, radit će ti i dalje (kako je npr. netko sa Dual-SATA-om imao sranja jer se ispostavilo da je matična došla sa mrtvim IDE kontrolerom; lagana zamjena za drugu i radi bez problema)

U zadnje vrijeme, Biostarove matične su jako dobre - najbolje u OC-u (preko 350HTT-a bez ipo muke) i stabilnost, vrhunski BIOS i niska cijena matičnih ploča. Ali ih kod nas nema nigdje za nabavit...
Citiraj:
Isto tako mi se cini da ovi uli chipseti imaju nesto losije performanse opcenito nego nvidia, pogotovo u pogledu memorije, ili se to samo meni cini..
Na sintetiku se ne obaziri. U nekim realnim testovima su razlike minimalne i nema tog korisnika koji će osjetit razliku između ta dva chipseta.