View Single Post
Staro 14.02.2007., 22:43   #23
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Imao sam dvije G15 (odnosno jednu još uvijek imam) i Saitek Eclipse. Naime, prva G15 je doživjela havariju s hrpom kave nakon čega sam je ja stručno razbucao (nećemo od detaljima ). Nakon toga sam si razmišljao što da uzmem i uzeo Saitek, jer kao LCD tak i ionak ne koristim mnogo, a tipkovnica je jeftinija. Koristio sam je nekoliko tjedana, ali sam je nakon toga opet zamjenio s G15.

Zašto sam je zamjenio?

Osvjetljenje na Saiteku je loše implementirano jer nije rasvjetljena svaka tipka posebno već par ledica rasvetljava cijelu tipkovnicu. Premda niti G15 nema posebnu ledicu za svaku tipku, unutar tipkovnice se nalazi velika ploča od pleksiglasa koja uniformno prenosi osvjetljenje na tipke. Uz to, svjetlost na G15 prolazi direktno ispod svake tipke preko svojevrsnog kanalića. Sve u svemu, na G15 to pozadinsko osvjetljenje doista ima smisla jer korisnik vidi oznake na tipkama. Na Eclipse to nije slučaj. Možda se čini da je kod Eclipse osvjetljenje bolje kad se gleda okomito na tipkovnicu, ali u praksi korisnik na tipkovnicu gleda pod kutem što radikalno mijenja dojam.

Tipke na Eclipse su dosta malene i prebrzo se vraćaju u početni položaj. Cijela tipkovnica ima manje gabarite u odnosu na G15 što meni nije odgovaralo. Posebno mi je smetala space tipka koja dosta klepeće pri radu.

Eclipse ima užasno loše odmorište za dlanove koje doslovno visi na rubu tipkovnice. U teoriji je moguće prilagođavati koliko je odmorište udaljeno od tipkovnice, ali mehanizam je loše izveden tako da se odmorište često pomiče u položaj koji korisniku ne odgovara.

Tipkovnica nema multimedijalnih tipki već samo tipke za regulaciju osvjetljenja i regulaciju jačine zvuka.

Kvaliteta izrade Saitekove tipkovnice je također osjetno inferiornija u odnosu na G15, bilo po pitanju dizajna i tehničke izvedbe, bilo pi pitanju kvalitete korištenih materijala.

Sve u svemu, Logitech G15 je skuplji, ali u odnosu na Eclipse doista opravdava višu cijenu.

Na kraju moram spomenuti da ja možda nisam najreprezentativniji tip korisnika budući da sam sklon usvajanju i korištenju novih stvari. Mnogi se korisnici računala kunu u stare tipkovnice (tzv. kliketuše),no meni su one pretvrde i neergonomične. Tipkovnice koje meni odgovaraju obično imaju plitke i mekane tipke i same po sebi su dosta nisko položene (za razliku od recimo starih IBM-ovih tipkovnica koje su debele i uzdignute).

Eto, nadam se da će ti ovo moje iskustvo pomoći pri odabiru. Savjetujem ti da svakako probaš isprobati tipkovnicu prije nego što je kupiš, bilo u trgovini, bilo kod nekog tko je već posjeduje.
Beren je offline   Reply With Quote