View Single Post
Staro 12.02.2007., 09:16   #6
Rivi
Ovo ispod nisam ja! :)
Moj komp

Rivi's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Ovako, da objasnim nešto pošto mi je samo djelomično to struka, iako se bavim puno otrovnijim i eksplozivnijim bojama.
Naime, svaka boja je manje ili više toksična ili zapaljiva. Pri nanošenju boje isparavaju u određenoj količini, a njihovo sušenje na površini ovisi o nanosu i vrsti boje (u biti razrjeđivača koji je opasniji od same boje).
Međutim, boja isparava nekoliko minuta/sati (ovisno o boji) i tada je moguće da, uslijed nedovoljnog provjetravanja okoline dođe do eksplozivno/toksične koncentracije opasne za ljude.

Ali, ljudi moji, ovo sam naveo za nanošenje epoksi boje u velikim količinama, nanešene špricom u zatvorenom prostoru koji se cijeli boja.
A mi pričamo o bojanju kućišta kompjutera iz spreja, bojom koja je nekih 518,23% puta manje otrovna i zapaljiva. I k tome, u kućištu se tijekom rada stvara toliko minorna temperatura, da je isparavanje osušene boje sa stijenki kućišta, nemoguće. Osim ako ti se u kućištu ne stvaraju temperature od nekih 200-300°C, a i onda ta temperatura nije u cijelosti prenesena na stijenku.

Mogao sam bit i kraći, pa napisat bojaj i ne brini.