11.02.2007., 02:01
|
|
Spiderpig
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
Autor Sky
Gle, kao veliki fan STa (što se vidi i po avataru  ), mogu reći da ST nije ni do koljena BSGu po pitanju "realnosti".
Moja zamjerka STu je što je cijeli svijet sterilan jer je načinjen po utopijskoj viziji Genea Rodenberrya. Tu nema neke dublje analize sa emocionalne strane, emocije koje čine čovjeka su prilično plošno prikazane i nedovoljno istražene. Fokus u STu je na samu tehnologiju (redovita je pojava plot device-a, uređaja/izuma/događaja koji će spasiti stvar u zadnji tren) te se čini kao hrpa epizoda koje se međusobno dodiruju samo po pitanju postave dok je BSG jedna kompaktna fluidna cjelina, gdje se svaki događaj nadovezuje na drugi i gdje svaka akcija prouzrokuje neku reakciju.
Što se tiče pitanja i odgovora na svaku ST tehnologiju, terminologija je čisti science fluff. Dobro zvuči i iskorištava dosadašnja saznanja do maksimuma, ali tamo gdje nema znanstvene podloge, iskorištava se spomenuti plot device. Što je warp, tritanium, fotonsko torpedo? S druge strane, BSG ne ide tamo gdje ide ST. Znamo da brod može uključiti hiperdrive i znamo da stvar funkcionira. Mislim, žalosno je da mi je potrebno znati da Boussad kolektori skupljaju vodik da bi došlo do materijsko-antimaterijske reakcije (kao, lakše je napraviti ogromne uređaje koji su itekako podložni neprijateljskoj vatri nego ukrcati istu količinu materije (jer materija i antimaterija reagiraju 1:1). Onako, hebemti "realnost"...
Ako nekoga pali to što zna kako funkcionira holodek, zašto je warp 10 nemoguć i kako se preusmjerava energija na -izmišljenom- brodu neka mu. Meni je zanimljivije gledati Baltara u njegovim dvojbama, jer su one ljudske i "realnije".
|
Fala bogu pa je neko rekao nešto na ovo. Mislim ST realniji od BSG... pa nebiiiiii. Da ne ponavljam sad šta je kolega sky rekao ali slažem se sa svim.
Citiraj:
Autor speedy-3
samo sto npr. kad mi se gleda SCI-FI onda idem na tehnologiju i daleku daleku buducnost zadnje sto me zanima su ljudske emocije i bezvezene sapunice u svemiru... ono kad hocu gledati tako nesto pa tu su kucanice, JAG, Dr. House...
anyway kod BSGa je su previse vaznosti dali bas meduljudskim odnosima tehnologija i objasnjenja svega pa i realnost su totalno negdje u trecem planu jer najvise me zivcira slijetanje vipera u hangar sa je onako mutavo i onda ono misterijozno prebacivanje iz hangara do onog mjesta gdje ih kao popravljaju i od toga do lasnirnih tunela,,,,,, mislim da je jedino sto su bas objasnili zsato je tako bezveze je nemurezeni kompovi i obicna telefonija,,,, ostalo je sve samo za nagadanja ostavljeno a tek to s baltarom i sixicom ajme,,,,,, jos kad se ona nekako cudnovatao stvorila na brodu pred svima optuzila baltara da je spijun jos i nekakav CD s nadzornom snimkom imala pa je odjednom samo "isparila"...... sto kako gdje zasto..... nigdje nikakvog objasnjenja za nista samo sve vise i vise kompliciraju...
|
serija je dobila meni se čini nekakvu nagradu i to baš zato što je svi hvale zbog tih međuljudskih odnosa. A to s telefonijom je objašnjeno u 5 epizoda zašto je tako. I zapravo su u početku cylonci i uspjeli dobit čitavu zemaljsku flotu na foru s tim računalnim virusom koji kod te neke povezane telefonije djeluje.
a što se tiče sixice.... pa nemože baš sve bit kristalno jasno, a dobar dio serije se zasniva na baltaru i njegovoj "glavi". Ali kao i svaka stvar koja se zakomplicirala u seriji tako će se i ova vjerujem objasnit na vrlo uzbudljiv i logičan način.