View Single Post
Staro 11.02.2007., 00:23   #19
LordNitro
Premium

LordNitro's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor frANZi Pregled postova
Ja sam već 4 godine u web dizajnu, a još učim PHP. Tako je to otprilike.
Oprosti, ali to nije tako... Čak ni otprilike. Pa što si ti radio te 4 godine?

Za savladati sintaksu PHP-a su dovoljna dva popodneva. (Ako znaš nešto c-a, još je lakše, ako znaš nešto pearla na konju si ) Funkcije su druga stvar i nitko ih vjerojatno nezna sve napamet ( štoviše, siguran sam ) . Osnove funkcije se vrlo brzo nauče u samome radu s PHP-om, a ako ikada zatrebaš određenu funkciju, lako ih je pročitati u php manualu.

Što se samoga učenja tiče, najbolja literatura je php manual kojeg sam spomenuo. ( http://www.php.net/docs.php ) Za sami početak je jako zgodno posjetiti i www.w3schools.com što je mat spomenuo. PHP zaista nije kompliciran jezik i potrebno je samo malo volje i vremena za početi pisati prve skripte.

Greške koje rade neki ljudi su da se drže tutoriala ko pijan plota. Odmah kada naučiš nešto novo probaj to primjeniti na nečem praktičnom. Tutorijali su samo izvori informacija, no samo ih čitajući ćeš postići jako malo.

Vidim da imaš volju, ali bi bilo zgodno imati i neki cilj prema kojem ćeš iči primjenjući naučeno. Osobno nisam nikada učio jezike samo da ih učim. Vjerujem da nikada ne bih ni naučio dosta stvari koje znam da mi nisu trebale. Ovisno o situacijama, učio sam nove stvari kada sam vidio da bi mi olakšale posao koji sam namjeravao napraviti. Naravno to je individualno... Ljudi uče stvari iz različitih razloga. Meni je ovako kako sam opisao bilo najlakše.

Što se samoga početka tiče, HTML i CSS su stvari koje se uče prve. Bez njih nema web stranica. Kasnije ćeš vidjeti kako i što ti treba. Javascript je jako zgodna stvar i omogućuje puno lijepih stvari koje uvelike olakšavaju život.

Web developerski jezici su zadnje stvari koje se uče. Ovisno o potrebama naravno.

Što se aplikacija tiče, dreamweaver je jako zgodan i definitivno pomaže i ubrzava proces pisanja koda. Zgodan programčić kojim se ja služim, a ujedno je freeware je context ( http://www.context.cx/ ). Ima highlatere za sve jezike pa isto dosta pomaže.

Možda će ti se u početku činiti glupavo i nepotrebno, ali kada počinješ učiti nauči pisati kod pravilno i po standardima. Uz context ili dreamweaver koji će ti "bojati" sintaksu preglednost je važna stvar. Bilo za tebe samoga (koji ćeš u budućnosti možda ponovo pregledavati što si pisao), ili za druge koji će moguće pregledavati što si i kako si pisao.

Znam da brljam i nepišem stvari redom kojim bi trebale ići, no umoran sam i ovim su mi redom padale na pamet.

Ako negdje zapneš, slobodno se obrati na icq-u ili na PM pa ću pomoći koliko mogu.

PS. Ne podcijenjuj moć googla. Zaista je svemoguć

Kirk: "Spock, you want to know something? Everybody's Human."
Spock: "I find that remark... insulting."
LordNitro je offline   Reply With Quote