Da ne otvaram novu temu (dokaz da koristim srč).
Imam jednu ploču -> Albatron K8NF4X s.754 (slika u attachu). U fazi sam utišavanja kompa. Napajanje (čuftek 120mm) i proc (sempron+silencer TC) su sređeni, jedan obični vent od 80 mm je uvlakač, jer je u kućištu samo jedan hard. Komp ima čisto pa solidne temperature i sve je ok.
Međutim, čipset je hlađen malim aktivnjakom koji se doslovce sastoji od nekakovog čudnog lima, koji bi vjerojatno trebao biti aluminij i unutar njega je mali vent koji se jaaaaako brzo vrti i sad se u odnosu na ostatak kompa jaaaaako čuje, odnosno zuji. (na dodir je vruć, al se može držat prst na njemu da se ne spržiš)
Nije mi jasno kako takva stvarčica može laditi ovakav čipset, matična ne očitava kolko se brzo taj vent vrti, a u everestu pod matična ploča (valjda to označava chipset) je temp uvijek oko 40°C +- 5°C. S obzirom da ukućani koriste taj komp za surfanje/gledanje telke/DVD-ova/divx-a/word/excel/tu i tamo capture programa/rijetko igranje starijih LAN igrica i sl. nemam komplexa pregrijavanja, niti misao o ikakovom OC-anju.
Pa mi je pala jedna stvarčica na pamet,vidjevši komentar na Linksov-im stranicama kod 40mm Sharkoon coolera. Znam da tvrdite da se Nforce4 chipset nemože pasivno ohladiti samo Zalmanovim pasivnjakom za NB, i da je u ovom slučaju riječ o Nforce 4X, ali kombinacija Zalmana na kojeg bi ušarafio ovaj 40mm Sharkoon bi možda mogla zadovoljiti potrebu hlađenja ovog NB-a? Mislim, s obzirom da sam već experimentiro sa mijenjanjem coolera na NB-u, doduše bilo je to na nForce2 ploči, svejedno mi ovakva kockica aluminija sa (nadam se bar nešto tišim) 40mm coolerom na sebi čini boljom solucijom od ovoga kaj je trenutno na ploči. Nekako si kontam, da bi HR-05 za ovo bio popriličan overkill, a i nemam para. (Budžet je ograničen na 10 eurića.)