Javljam se da samo malo pojasnim što se u biti desi kad glasno slušaš na sluške ziku:
Znači ako vjerojatno preglasno slušaš muziku, podignut će ti se prag čujnosti, vjerojatno skoro na cijelom frekvencijskom području ljuckog sluha. Što bi vulgaris značilo da na npr. onaj "testni" ton od 1kHz kad završava program na telki, nećeš biti više jako osjetljiv i nebu ti više tolko smetal. Makar ljudi misle da je to fora stvar, baš i nije. Sluh treba čuvati jer je on najvažniji za ljudsku orijentaciju i doživljaj stvarnosti. Kolko god neki odavali počast vidu, sluh je ipak "jači", jer sluhom čovjek prima 86% svih informacija.
Znam...svi mi ponekad volimo glasno slušati muziku, jel to zdravo?! Zdravo je samo ako postupaš sljedeće: ako npr 8 sati konstantno slušaš muziku pri jačini zvučnog tlaka od oko 80dB, automacki će ti se podignuti prag čujnosti. Takav će i ostati u samo jednom slučaju: ako uho nema dovoljno vremena relaksacije. Ako se nakon ovog navedenog vremena relaksiraš (odnosno uho) time da niš glasno ne slušaš osim standardnih dnevnih zvukova unutar dnevne sobe sljedećih 16 sati, uho će praktički biti kao "novo" i sve će biti OK.
Formulu za ovaj izračun nemam, znam da mi je profesor to tupio, ali bilo je to davno, no formula u biti glasi, što je više vremena, i što je jači zvučni tlak, to ti dvostruko uhu treba više vremena za pravu relaksaciju. Najbolji feeling oko te stvari možeš testirati tako da nakon kaj dođeš doma sa nekog žešćeg koncerta si pustiš neki ton na otprilike 50% master glasnoće kompa. Prvo ga poslušaš čim dođeš s koncerta, i onda si ga pusti isto tak nakon kaj se ujutro probudiš...razlika je ogromna.
Fora je u tome da je sluh fakat jako važan. Npr. ljudi u dragoj nam Rvackoj još uvijek nisu dovoljno osviješteni o tome. Npr. na "heavy" gradilištima je buka često skoro po cijeli dan između 60 i 80dB, a bauštelci rade i po 12 sati dnevno. Ako i stignu, spavaju ravno 8 sati, što uhu za takvu razinu buke nije dovoljno da se relaksira, i oni onda imaju trajno povišen prag čujnosti, a samim time i nakon duljeg vremena trajno oštećen sluh. U (omraženoj nam,zbog rukometa) Njemačkoj ima ipak pametnih ljudi, pa su za takve "profesionalne" deformacije sluha uveli i naknade i odštete koje se penju do lijepih iznosa.
Eh, da...uho je tako građeno da ono ima svoju atomacku mehaničku i kemijsku zaštitu. Mali mišići koji pomiču stremen, se kod niskih frekvencija često znaju jače ukrutiti da nebi došlo do puknuća bubnjića, a kemijska je limfa kojom je praktički cijelo središnje uho ispunjeno, pa i svi mali otvori i rupice. A radi se o tome da se izjednačava tlak, pa zato i "masti" u uhu

. No to je dobra stvar. Često se događa to i prilikom ronjenja -> opet je tlak u igri...pa se ponekad uho zbog toga i začepi.
A što kad pukne bubnjić!? Najvažnije je da se to da spasiti ako se reagira na vrijeme, što ljudi fakat neznaju. Jednostavno odete u ambulantu da provjerite, i ako je tome slučaj, bubnjić se jednostavno zašije. DA, ZAŠIJE SE. Nema jednostavnije od toga. Bubnjić, kao i cijelo ljucko tijelo ima mogućnost regeneracije, pogotovo kad "smo djeca". Djetetu bubnjić, ovisno o šteti, najčešće zacijeli potpuno za 3 dana. Kod starijih to zacijeli isto dovoljno brzo da ne dođe do trajne štete. Ako i nešto pođe u samom unutranjem uhu po zlu, bubnjić se lako probuši iglom, izvuče se mast koja je potpuno začepila uho i bubnjić tada nije ni potrebno šivati, takva rupica sama zaraste i sve je ok.
Moja preporuka je da što manje pokušate slušati muziku glasno preko slušalica, što više preko zvučnika, a sam "feeling" je bolji.

(p.s. mx 450 su fakat ok sluške za mp3 player)
A što se ispiranja ušiju tiče, ako fakat osjetite da ste "gluhi", svakako preporučam odlazak u ambulantu, pa makar na provjeru da je sve u redu, a ispiranje je fora.Možete i sami to doma napraviti pomoću šprice i fiziološke otopine. Svojedobno sam ja to frendu upravo ovog ljeta to i radio zbog ronjenja...kad sam vidio kaj je ispalo, bilo je odvratno, al je frend "poludio" od sreće nakon toga.

Bolje spriječiti, nego biti gluh!
Još jedan podatak: kad smo mali, možemo čut otprilike od 20Hz do 24kHz, a u svijetu u kakvom danas živimo, iza cca 60. god, moći ćemo čuti samo od 20Hz do cca 15kHz i to ako. (jedno pleme u africi potpuno izolirano od modernog svijeta sa svojim sluhom nema promjena u čujnom spektru sve od rođenja pa do svoje smrti)
Ak sam previše "nakenjal", upozorite me, obrisat ću kaj treba. : hello2 :