Citiraj:
Autor darQ
sam malo...ajmo ovak...
ak master i slave, ko što vam pišete nemaju nikakvu prednost jednog nad drugim...na koji se način nekad davno određivao prioritet diska kod butanja ???
i nije istina da je formatiranje diska isto što i zero fill...
naime...kolko ja znam...kod formatiranja sam obrišeš adresne lokacije dok podatci ostanu netaknuti...a ziro filom cjeli disk ( uključujući i MBR ) zapuniš nulama...
a što se tiče onih nekih upravljačkih programa i firmwarea i slično...oni su kolko ja znam na elektronici diska a ne na pločama...tak da...hmh...il ja neš nisam dobro vam skužio ili...
|
Kako se odredjivalo? Ovisno o piceku, iliti o BIOS-u, tj. trenutnoj proizvodjackoj specifikaciji, no u pravilu je bilo A: pa C:. Naravno, C: je master disk, no to mu je bila sva "prednost", uz neke detalje ovisno o kontrolerima.
Master / Slave specifikacija je jako lose nazvana, stoga danas ima donekle nepotrebne predrasude. Zadnjih nekoliko godina nema apsolutno nikakve razlike, IDT rjesava svoje, napredni BIOS-i isto, stoga je skoro apsolutno svejedno koji je disk gdje.
Sto se tice FW-a i ostalog, nije bas sve tako straight, malo je "kompliciranije" i neke se stvari stvarno i pisu na disk.