Citiraj:
Autor BrunoZG
GORLUK, imas kakve linkove ili cijene hardwareskih kalibratora kod nas?
|
Ne znam baš kakva je ponuda kod nas (nije bajna u svakom slučaju). Znam da HSM Informatika drži Eye One Display. To je jako dobar kalibrator, jedan od najboljih i što se toga tiče ne trebaš se brinuti.
Vjerojatno ćeš odmah primjetiti i Pantone Huey, i vjerojatno će ti svojom cijenom biti primamljiv (pogotovo zato što se fotografijom baviš amaterski), ali ti ga nikako ne bih preporučio - nećeš s njime postići ništa više od prčkanja (i lako moguće samo pogoršati stvar). Jeftin je i primamljiv, ali u konačnici bacanje novca.
Ovdje su ti linkovi:
http://www.hsm.hr/
HSM Informatika - kalibratori i skale boja
Računaj da će te koštati preko 2k kuna, pa sam vidi da li ti se isplati kupovati takav kalibrator (a i pitanje je koji monitor imaš i koliko dobru deltu ćeš izvući iz njega).
Ne znam, ja bih ti prije preporučio da takvu stvarčicu ubodeš vani. Npr. ColorEyes bundle - kolorimetar i software (odličan bundle, dosta korišten među pro fotografima) dobiješ za 300 i kusur dolara, tako da ti ga se u konačnici isplati i naručiti, pa platiti carinu+PDV (iako bi naravno bilo idealno prešvercati ga).
ColorEyes Display Pro DTP-94 Bundle
Ili pak Spider kolorimetar (manje od 200$):
ColorVision Spyder2
Također odličan kolorimetar.
Mislim da su to primamljive opcije, pogotovo ako imaš nekog tko živi vani, ili namjeravaš uskoro ići na put (iako ni opcija s naručivanjem nije tako strašna).