View Single Post
Staro 29.01.2007., 01:03   #7
IceFisherman
Magister Mundi sum!
Moj komp

IceFisherman's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
3.2. INSTALACIJA DRIVERA

Nakon što ste instalirati service pack 1 i po želji service pack 2 potrebno je instalirati drivere. Poželjno je da driveri budu čim novijeg datuma kako bi imali čim manje problema. Drivere ste dobili na cd-ima koji su vam dani sa računalom. Potrebno je instalirati drivere za matičnu ploču , grafičku karticu i ostale komponente koje imate u računalu. Prvo instalirajte drivere za matičnu ploču zatim za grafičku karticu i nakon toga sve ostale drivere , recimo za modem , zvučnu karticu i slično. Najnovije drivere možete skinuti sa stranica proizvođača vašeg hardwera ( www.ati.com , www.abit.com i slično .. )

3. 3. INSTALACIJA OSNOVNIH PROGRAMA ZA ZAŠTITU I PODEŠAVANJE

Nakon instalacije drivera potrebno je instalirati osnovne programe za zaštitu od razno raznih virusa i sličnih programa koji bi mogli nanijeti štetu vašem operativnom sustavu.
Instalacijom service packa 1 u windowse xp se ugrađuje neka vrsta firewall-a ali on nije dovoljna zaštita. Do tog firewall-a možete doći na sljedeći način. Pokrenite Internet explorer te odaberite tools- Internet options – connections – odaberite vašu Internet vezu – settings – properties - advanced - settings. Ako ste dobro slijedili upute dobit će te slijedeće (slika 38)
SL.38.

Možete odabrati opciju da li želite imati uključeni windows firewall ili ne, Također možete detaljno podesiti firewall , dati nekim programima više dopuštenja ili njim uskratiti neka prava. U mojem slučaju windows firewall je isključen. Osobno koristim ZoneAlarm firewall (http://www.zonealarm.com/) koji je , barem meni , puno bolji od windows firewalla i ima bolje mogućnosti podešavanja. Kako točno podesiti zone alarm možete pronaći na http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10474
Ako vam se ZoneAlarm ne dopada preporučio bi vam Outpost , također vrlo kvalitetan firewall .Od antivirusnih alata preporučio bi NOD32 a zatim još Avast , Norton , Kaspersky ...
HijackThis se pokazao kao jedan od boljih alata za skeniranje računala i otkrivanja raznih sigurnosnih problema, a njegov log možete postati na http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=9637 gdje će vam biti rečeno što trebate ostaviti a što maknuti a ako se želite sami upustiti u «čišćenje» vašeg računala pomoću HijackThis bilo bi dobro da prije toga pročitate upute na http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=29285 .
Također ovamo bih još smjestio windows update (slika 39)
SL.39

Pomoću njega vaš operativni sustav može sam skidati i instalirati razno razne zakrpe i dodatke čim one izađu. Naravno to ima i svoje mane. Ponekad se može dogoditi da neka od zakrpi koja izađe nije dovoljno testirana i nakon što ju windows update instalira na vaše računalo ta zakrpa ili dodatak će vam prouzročiti probleme. Stoga je najbolje , po mojem mišljenju, windows update ugasiti i instalirati service packove kada izađu.
Prilikom podešavanja windows update-a možete odabrati da se zakrpe i dodaci automatski skidaju sa interneta i zatim vas obavijeste kada se spremne za instalaciju , da vas se obavijesti prije nego što se bilo što skine sa interneta i zatim ponovno prije instalacije i treća opcija koja gasi windows update te je update windowsa manualan tj. vi sami skidate i određujete što želite instalirati. (slika 40)
SL.40.

Dakle , da ponovimo ovaj dio koji je najvažniji nakon instalacije windowsa.
Nabavite si pošteni firewall i antivirus. Dobro ih podesite i redovito radite update , pogotovo antivirusnog programa. Također prilažem sliku da vidite kako izgleda kada , u mojem slučaju NOD32 , spriječi upad trojanskog konja/virusa u vaše računalo.
(slika41)

Napomena: u slučaju da ste instalirali service pack 2 sa njim će te dobiti i security center. (slika 42)
SL.42.

U slučaju da vam počne raditi probleme ili vas jednostavno smetata , možete ga onesposobiti na slijedeći način. Kliknite na Start – Run – utipkajte Services.msc te OK. Na listi koja vam se pojavi pronađite Security center kliknite dva puta na njega i pod startup type odaberite disabled.

INTEL PIV 2.6C@3.1 on ABIT IC 7
Sapphire radeon x1650PRO
2x512mb 433mhz Kingmax

WDC 10GB & Hitachi 160GB & Seagate 80GB
AOC 17", LCD, LM760
Win XP PRO SP2 & SUSE 10.1
Aopen H600B black pearl & Fortron 350W

www.crazywarriors.com
IceFisherman je offline   Reply With Quote