View Single Post
Staro 29.01.2007., 00:56   #1
IceFisherman
Magister Mundi sum!
Moj komp

IceFisherman's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
How to - Instaliranje windowsa xp

Vjerojatno ima među vama onih koje svako malo neko gnjavi odi mi reinstaliraj windowze i slicno .. barem mene uvek gnjaviju .. makar je to jednostavan postupak ima dosta ljudi koje je strah da buju nekaj smrdali ..
.. ovo je dio iz mojeg maturalnog rada ... testirano na dva noob-a koja su uspešno instalirala windowse pomocu ovoga

.. nek se najde .. mozda kome pomogne

Napomena: Ukoliko radite reinstalaciju windowsa prije nego što to učinite spremite sve važne podatke na particiju koju nećete formatirati ili jednostavno napravite backup podataka na dvd ili cd.
Također nemojte zaboraviti spremiti stranice koje ste stavili u «favorites» u vašem Internet pregledniku te e-mail poruke. Možete spremiti i vaše račune za e-mail tako da ih ne morate ponovno raditi nakon instalacije. Uglavnom , prije nego krenete reinstalirati windows-e spremite sve što vam je važno .
Također je poželjno da prije reinstalacije skinete sve najnovije drivere za vaš hardver te patcheve za programe koje koristite tako da odmah nakon reinstalacije primijenite najnovije drivere i patcheve kako bi osigurani čim efikasnije funkcioniranje komponenti u računalu i samog računala općenito.

1. PODEŠAVANJE BIOSA

SL.1

Da bi uopće mogli započeti sa instalacijom windowsa prvo moramo omogućiti bootanje sa cd na kojem se windows-i nalaze. Da bi to omogućili prilikom pokretanja računala pritisnemo tipku «Del» i time ulazimo u bios gdje možemo podesiti opciju bootanja sa cd-a. Bios nije isti na svim matičnim pločama već se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Npr. bios ,čije su slike ( 1 , 2 , 3 ) ovdje priložene, se razlikuje od mog biosa . Uglavnom , prilikom ulaska u bios potražite fraze tipa « first boot device» i slično. Kada nađete nešto takvo obično imate mogućnost odabira first boot device , second boot device , third boot device. U našem slučaju first boot device mora biti podešen na cd-rom ( slika 1,2) (ili ako imate dvd-rom). Nakon što to podesite spremite promjene koje ste načinili i izađite iz biosa ( slika 3).
SL.2

SL.3

2. INSTALACIJA WINDOWS-a

Nakon što ste podesili bios , metnite cd sa windowsima xp u cd ili dvd rom i resetirajte računalo. Prilikom ponovnog pokretanja računalo će ( ako ste sve dobro podesili u biosu) bootati sa tog cd-a. Pojavit će vam se poruka «press any key to boot from the CD» , pritisnite bilo koju tipku i počet će priprema za instalaciju windwosa (slika 4)
SL.4.

Prilikom te pripreme na računalo se instaliraju razni osnovni driveri koji su potrebni za daljnju instalaciju.

Napomena: Ukoliko koristite s-ata diskove , SCSI ili RAID i trebate instalirati drivere posebno onda u trenutku koji je prikazan na slici 4. pritisnite F6

Nakon što se instaliraju svi osnovni driveri slijedi izbornik (slika 5) u kojemu možete odabrat
1. Čistu instalaciju windowsa - svi podaci će se obrisati sa hard diska ili particije na koju će te instalirati windowse.
2. Popravak trenutke instalacije windowsa XP koji je trenutno instaliran na računalo
3. Opcija kojom možemo prekinuti instalaciju

Mi ćemo odabrati opciju br.1 , tj. pritisnut ćemo ENTER.
SL.5

Nakon što smo odabrali prvu opciju, pojavljuju se pravila kojih se je korisnik primoran držati ako koristi windowse XP ( slika 6) .
Nakon što ste pročitali sve što piše , "i prihvatili" , za nastavak pritisnite F8.

SL.6

INTEL PIV 2.6C@3.1 on ABIT IC 7
Sapphire radeon x1650PRO
2x512mb 433mhz Kingmax

WDC 10GB & Hitachi 160GB & Seagate 80GB
AOC 17", LCD, LM760
Win XP PRO SP2 & SUSE 10.1
Aopen H600B black pearl & Fortron 350W

www.crazywarriors.com
IceFisherman je offline   Reply With Quote