stari je jos prije mog rodjenja (1988??) doma donio olivetti M19, PC-XT kompatibilac. karakteristika se nesto i ne sjecam

znam samo da je bio zeleni monitor. lani smo slucajno naletjeli na jedan m19 i mjesec dana razbijali glavu zakaj ga nismo uzeli s hrpe za rashod
svoje prve korake (1994?? )sam napravio na AST Premium 386-SX/16. tu je bilo 4mb nekih cudnih rama s puno pinova, ali SIMM dimenzija. bio je i Seagate 40mb hard, 3.5" ali visine 5.25" pogona te dva floppyja, 4-5x tezi nego danasnji. inace je taj AST bil poseban i po tome sto su periferijski kontroleri (hdd, fdd, com, lpt, ps/2) te sabirnice bile na mjestu maticna, a kartica s procesorom i ramom se utaknula u neki utor koji je sadrzavao ISA i jos nesto. u napajanju je bio papst 92mm, a kuciste je imalo prilicno sigurnu bravicu. uz nju je bio i Addonics crnobijeli ekran, jendo duplo dublji nego sirok

, AST tipkovnica (vidi sig, jos je uvijek tu!) te Logitechov pilot mis (ma znate onaj s laganom kuglicom, izgledao je kao kruzni isjecak i imao je tri tipke). kasnije je unutra ubacena kartica s i486DX/33, a stigao je i pravi AST SVGA 14" ekran.
poceo sam skupljati te ASTe, posebni su. imam i bravo 386SX/16 (manji, low profile case, obicni ram, maticna normalno dolje, kartice se umecu u riser) te 386DX/33 TE (tower edition, golemi i fantastican tower, mislio sam ga modati ali nisam imao srca).
malo pomalo sam i ja slozio svoju prvu konfu, 2002:
Athlon XP 2000 (palomino), alpha 6030, Matsonic (po njoj sam smislio nick) 8137c, 512mb ddr, radeon 7000 (pravi, ne VE), ibm deathstar 20gb, samsung dvd i cdrw, everpower case, ARX 17" crt.