Citiraj:
Autor Red_Baron
Aplikacije koje mi padaju na pamet:
Firefox, Word, Messenger, DC++, Outlook express, nekakvi razvojni alati tipa Visual Studio, Xilinx itd., možda rijetko koja nezahtjevna igra itd. I sve to odjedanput.I da sve radi savršeno glatko
|
Ja doma imam jedan PIII 800MHz, 512MB rama s Windows XP Pro, koji istovremeno pogoni Firefox (s dosta otvorenih tabova), utorrent / DC+ ili Soulseek, firewall, NOD32, 40tude Dialog, foobar / Winamp, Word, a preko toga mogu pokrenuti VLC Player i pogledati nekakav film. Nema nikakvih zastajkivanja, rušenja itd., i s Alt-Tab programi se izmjenjuju odmah. Jedino što ga eventualno uspori je ako imam dugački session u Firefoxu s preko 20-30 otvorenih tabova, ali to je problem zbog rama (takav Firefox pojede preko pola dostupnog rama) - kad bih imao 1GB to bi bio još manji problem (ali ionako malo ljudi koristi istovremeno preko 10-15 tabova).
Hoću reći, ako želiš dosta uštediti mogao bi uzeti što jeftiniji P4, radit će bez problema sa svim tim aplikacijama istovremeno. Druga opcija bi bila da za te 3-4k kuna kupiš nove komponente - mogao bi složiti neku finu AMD mašinu za te pare (iako bi to bilo i "prejako" za tvoje potrebe).
Citiraj:
Autor Red_Baron
Mogućnost da mi crkne disk me ne zabrinjava previše, pa čak i da je dva puta veća. btw, da li je problem ako diskovi u raid polju nisu identični? (ne po veličini)
|
Samo stvarno ne znam što će ti RAID0 - ok, brži je, ali koja od navedenih aplikacija će imati koristi od toga? Bez veze ćeš povećati nesigurnost podataka, a u tvom slučaju stvarno nema potrebe za RAID-om.
Ne znam - uzmi neki rabljeni komp za 200kn i stavi u njega novi disk i gotovo. Sam odluči da li ćeš ići na Intel ili AMD.
Svejedno mislim kako bi za to što traži neki prijenosnik od 3000-4000kn bio idealno rješenje (za 4000kn već možeš dobiti novi laptop, a ako uzmeš neki rabljeni još možeš uštedjeti), ali ako kažeš da nikako nemaš potrebe za mobilnošću onda ok...