View Single Post
Staro 18.01.2007., 01:45   #1
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
AC Freezer 64 Pro vs. CM Hyper TX - tko je jači, taj se kvači

Lijepi pozdrav društvo.

Imao sam priliku dobiti na par dana AC Freezera 64 Pro pa rekoh, idem ga usporediti sa ovim svojim trenutnim, Coolermasterovim Hyper TX-om (za AMD procesore).
Pa počnimo sa gostom u mojem kučištu - Freezerom.

Arctic cooling Freezer64 Pro

Cooler o kojem se već sve zna. Više puta nagrađivan kao best buy, u svojoj Pro verziji dobio je podršku za AM2 socket. Ja ću navesti samo neke karakteristike, reda radi.

Veličina hladnjaka - 104 x 58 x 126.5 mm
Ventilator - 107 x 43.5 x 96 mm
Brzina vrtnje ventilatora - 900-2200 RPM (PWM)
Protok zraka - 40 CFM / 68 m3/h
Masa - 528 g
Glasnoća - 0.8 Sone
Podržava - All AMD Sempron, Athlon 64, Athlon 64 X2
and Athlon 64 FX (Socket 754, 939, AM2)
All AMD Opteron

Podaci i slike preuzete sa Arctic cooling homesite-a:

Mislim da se više ništa ne treba napisati o njemu, ostalo je sve poznato i mislim da nema nekoga tko ga nije vidio ili imao barem u rukama.
Ako netko još nezna, hladnjak se kvači na matičnu preko poluge (poput BOX coolera) i nije potrebno skidati matičnu ili što god već prilikom instalacije. Za instalaciju je potrebno 10 sekundi - jednostavnije ne može biti.

Coolermaster Hyper TX

Nije niti ovaj cooler u cvijetu mladosti, ali pojavio se kao konkurencija Freezeru64 jer kada je došao, cijenom nije prelazio 150kn. Od Freezera se razlikuje po većem ventilatoru koji se vrti na manje okretaja. Tijelo hladnjaka je slično veoma Freezerovom. Ventilator je isto pričvršćen sa gumicama tako da nema govora o ikakvoj buci zbog vibracija.
Dodatak koji je na hladnjaku služi sa hlađenje MOSFET-a ili čega već na matičnoj ploči što se nalazi iza hladnjaka. Moram priznati, to čini jako dobro.

Neke karakteristike (preuzete sa Coolermaster homesite:

Dimenzije hladnjaka - 90 x 44 x 136.5mm
Brzina ventilatora - 650 ~ 1800 R.P.M.
Dimenzije ventilatora - 92 x 92 x 25mm
Glasnoća ventilatora - 22dBA
Protok - 41.76 CFM
Masa - 452 g
Konektor - 4 pin
Podržava (AMD verzija) - AMD Socket 754/ 939/ 940 / AM2

Pa krenimo sada na usporedbu.

--------------------------------------------------------------
Testna konfiguracija:
x2 3600+ (2x256kb L2 cache) / 2000Mhz 1.25V / 2700Mhz 1.4V
Gigabyte M55Plus-S3G (grafička integrirana)
Hitachi 160GB SATA2
Fortron 400W
--------------------------------------------------------------
Sve je to smješteno u Chieftec Dragon case koji ima na ispuhu 2x80mm Sharkoon 80mm @ 5V. Na usisu nema ništa jer nije potrebno ^^

Kako sam testirao:
Procesor na defoultnim vrijednostima - 200x10 @ 1.25V i na 270x10 @ 1.4V
Ventilatori od Freezera i Hypera su bili na 12V. Za zagrijavanje procesora sam koristio OCCT jer ima lijepi prikaz grafova za opterećenje po jezgrama.
Opterećenje procesora je iznosilo ~98%. Idle temperature su zabilježene nakon 15 minuta idle-anja.

Kučište je bilo zatvoreno i izvađeno iz rupe u stolu (da ipak bolje diše malo). Uvjete sam probao da budu jednaki.

Nažalost, doma nisam imao niti jedan molex ili 3-pinski pa da iztestiram sa 7V ili 5V.

Fan controll sam isključio (zato i jesam testirao samo na 12V) jer se Freezer tu malo čudan pokazao. Uglavnom kada je uključen FAN Control u BIOS-u, točnije kada brzina vrtnje ovisi o temperaturi procesora, Freezer se u početku nije niti upalio sve dok temperatura CPU Diode nije došla do 47°C što je poprilično visoka vrijednost za procesor na defoltu. Hyper nema takvih problema i on je sa FAN control-om bio za 6-7°C bolji od Freezera64 Pro.

Pa krenimo redom:

GLASNOĆA VENTILATORA NA 12V

Moram napomenuti da su oba hladnjaka već korištena i da nisu novi. Ali su očuvani i mislim da rade kao od prvoga dana. Uglavnom, na 12V se oba čuju, ali prema mojem subjektivnom doživljaju, Freezer je ipak glasniji, za malo.
Znači, bod za Hyper-a u ovom području.

Samo da napomenem, sa FAN Control-om uključenim, pri 100% opterećenju Freezer se okretao na 1000 o/min, a Hyper na 1100 o/min. To samo navodim rada radi. Pri tim okretajima, oba ventilatora su potpuno tiha.

TEMPERATURE PRI TESTNOM SISTEMU 1 (Procesor na defoltu - 2000Mhz i 1.25V)

Sobna temperatura je bila jednaka u oba slučaja i iznosila je 22°C.

Pošto imamo 2 jezgre (jedna se više grije od druge) imamo i 2 različita mjerenja i dobivena podatka - CPU Core#1/CPU Core#2

IDLE
Freezer 64 Pro- 26°C/22°C +-1°C ovisno o oscilaciji
Hyper TC - 26°C/22°C +-1°C ovisno o oscilaciji

Hladnjaci u idleu hlade jednako.

LOAD CORE#1
Freezer64Pro-------------------Hyper TX

LOAD CORE#2

PRESUDA - Hyper odnosi pobjedu - bolji je za 1-2°C od Freezera

TEMPERATURE PRI TESTNOM SISTEMU 2 (Procesor na 2700Mhz i 1.4V)

IDLE
Freezer64Pro - 28°C/25°C +-1
Hyper TX - 27°C/25°C +-1

Hyper je bolji ali ta razlika je unutar tolerancije greške. Znači, tu si negdje opet.

LOAD CORE#1

LOAD CORE#2

PRESUDA - Hyper odnosi i ovdje pobjedu, za opet 2°C. Naravno, to opet spada u neku toleranciju za greške kod mjerenja.

Uglavnom, da ne duljim Hyper je ostavio bolji dojam na mene (ne zato što ga imam) i jedina prednost koju Freezer ima je mogućnost postavljanja hladnjaka na sva četiri položaja. Hyper ima samo 2 položaja.

Koji god uzmete, neće pogriješiti. Neznam kako se cijene sada kreću no pobjednik mojeg testa je Coolermaster Hyper TX

Eto, toliko od mene...Ako netko ima neka pitanja, slobodno se javite.

Lijepi pozdrav,
Vuco

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 21.10.2008. u 02:07.
Vuco je offline