Pravni dio
promjena posla ovim putem. Druga je strana kršenje autorskih prava što je također krađa, odnosno kazneno djelo, koje se u našem društvu i ne percipira kao takvo. Nažalost ili ne  ? -->
Citiraj:
Autor WeD@
imam jedno pitanje, koliko uopce ima tezina jedna peticija na internetu, gledano sa pravne strane ?
|
Peticije sa pravne strane nemaju nikakvu tezinu, bile one putem interneta ili pisane na papiru. Ovakve peticije mogu imati političku težinu ako vlada vidi da se velikii broj građana izvaninstitucionalno povezao te da zeli nesto promjeniti.
Ukoliko je ova naknada uvedena temeljem zakona ili propisa (iako ne znam kojeg i tbh nemam vremena to dalje istrazivati) jedini pravni lijek koji preostaje jeste Ustavni sud i ustavna tužba.
Vidim nekoliko osnova:
- jednom sam kupio recimo single izdanje na CD-u. platio sam ga i imam ga pravo slusati koliko god hocu puta dok god nije za komercijalnu uporabu. Kako sam kupio autorsko djelo (a ne autorstvo) mogu ga reproducirati kako hocu (putem cda mp3 playera itd.) Nemaju osnove da mi ponovo naplate taj isti single koji sam već jednom platio. U tom se slučaju radi o zavaravanju potrošača i po mom mišljenju (imo  ) takva radnja spada pod zakon o zaštiti potrošača. Odnosno kažnjiva je po tom zakonu.
- medij CD, DVD, MP3 player, memorijske kartice, flash memorija (USB stickovi) i drugi vidovi pohrane podataka su sami po sebi vrijednosno i svrhom neutralni. To kako se koriste ovisi o volji korisnika. Stoga bi netko tko ima USB stick koji mu sluzi za prijenos podataka (recimo formati PDF ili xls koji ne mogu sadržavati autorska djela koja ZAMP pokušava štititi) sa kljientovog računala na svoje platio naknadu za uslugu koju nema namjeru niti želi koristiti.
Ovo je samo brzi pregled i osobno mišljenje. Vjerovatno postoje još koji vidovi kojima se ovakvom naknadom krše drugi zakoni ili se ide na štetu potrošačima. Za ozbiljnije analize ili čak ustavne tužbe treba puno više vremena, ekipiranosti i energije.
lijep pozdrav svima
edit:
moje osobno mišljenje je da je ova naknada pljačka i ne mogu vjerovati do kuda seže ljudska mašta. kako je rekao netko nekoliko postova iznad: ako ne možete imati prihode od onoga čime se bavite ključ u bravu -----------------> promjena posla ovim putem. Druga je strana kršenje autorskih prava što je također krađa, odnosno kazneno djelo, koje se u našem društvu i ne percipira kao takvo. Nažalost ili ne  ?
Zadnje izmijenjeno od: b.b.. 15.01.2007. u 13:14.
Razlog: dodavanje
|