Pa kao što Tor reče - stvar individue ...
Nisam jednom krao software - kao i večina foruma, ali o tome se ne razgovara u društvu. Logika je jednostavna - kradem od bogatih, pa je OK. Sad kako sam stariji i prilivi sredstava mi dopuštaju - prestajem krasti i kupujem svoj soft, što u trgovini, što preko neta.
Zašto se to mijenja ? Pa dok sam bio klinac love nikad nisam imao i za jedno i drugo. Danas mi ne treba 100 igrica ko nekada ( da i dalje se većinoma igram kod kuće ), a win / office isl. nabavlja firma i koristim na firminom računalu ( lap ) tako da sam oslobođen te dađbine. S godinama čovijek se uozbilji i jednostavno odluči krenuti drugim putem.
Nemojte me krivo shvatiti - daleko sam ja ( kao i mi svi ostali, ma koliko o tome šutili, znate da ste tu ... ) od poštenjačine. Ako mi zatreba soft i nisam u mogučnosti platiti traženu cijenu, snači ću se sam i nabaviti kaj treba u roku od par sati ili dana ...
Tako da moral u principu postoji, ali potreba pravi lopova. Naravno - ako imaš za HW imaš i za soft bi trebalo postojati, ali tako nije ni u daleko bolje stoječim zemljama od naše, a kamoli tek tu ...
Kaj se tiče krađe prometa od susjeda isl., tu baš nemam tolerancije. Vrlo gnjusan čin.
Osobno sam se prikačio na unsecured net u zgradi jednom i cca 5 min bio online. Nakon toga me počela gristi savijest i uredno se maknuo. Dali sam se trebao uopće spajati ? Ne, ali jesam ....
Kao što rekoh - stvar individue. Kasti susjedu ne, krasti korporacijama - krađa jest krađa ali svijet nije crno bijel ....