17.10.2003., 23:38
|
|
nEkspert
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Originally posted by Devlin
frend o kojem svrtan govori sam ja, ja tvrdim da velikoj vecini kompova ne treba preko 300w za rad, isto tako tvrdim da napajanja koja su jeftinija lazu ali cisto sumnjam da lazu za vise od cetvrtinu, npr smatram da jeftino 400w napajanje daje bar 300w van. vecini ljudi ode napajanje zato jer ne pogledaju kolko na kojem railu daje struje van, za moderni pc, dakle cca 2,0ghz ili 2000+ sa 2 venta na kucistu treba cca 10A na 12v railu. dakle ako lazu za cetvrt kazemo 13A(za svaku sigurnost dodam 0,5A)
ja se slazem isto tako da napajanje obicno skure "peakovi". zato smatram da se vise isplati staviti UPS prije napajanja, jer ups sam proizvodi struju iz baterije i ona je stalna i u parametrima je normale 220v +/-5% a struja iz mreze puni bateriju. nikad ne dolazi do peakova. upsovima je cjena drasticno pala pa danas mozete kupiti UPS APC, 500 VA za 595kn u Hgspotu(uzeo sam 500w iako mislim da bi 350w bilo dovoljno(490kn)), no ostaje pitanje da li je to isplativo jer se baterija u upsovima treba mjenjati, no ne znam koliko cesto
napajanja skure stvari ako su starija jer im se "istrose kondici". stoga mjenjam napajanja ~1 godisnje.
vidio sam nekoliko napajanja koja su skurila masine i u 2/3 slucajeva je bio problem sto su ljudi kupili novi komp i spojili ga na staro napajanje. 230w nije dovoljno za nove kompove niti u snu, radit ce, ali vrlo kratko.
|
Pa moje napajanje je 250 W i sve radi bez ijednog problema vec dve godine.
A spojeno je:
-2 diska
-CD-ROM, CDRW
-Tv tuner, mrežna modem
-2 joypada, web camera na USB
-LED display, 2 8cm venta i jedan 12cm
-512MB rama
-monitor