Samo bih nadodao stvari koje treba isključiti ili deinstalirati.
To je naravno, Security center, kao i na Xp-u, te User Account Control jer strašno živcira.
Ono što zna stvarati probleme je i opcija "Pin to start menu". Naime, nakon nekog vremena određeni programi koji su pinani na start menu jednostavno izgube link s izvršnom datotekom, tj. ne žele se pokrenuti kada se klikne na njih. Dosta čudno, moram priznati.
Do sada je izašlo par zakrpa za samu Vistu, nekoliko updatea za drivere i definicije za Win defender - koji je moram priznati čist solidan komad softvera. Ne može zamijeniti Spybot ali njih dvoje vrlo ugodno surađuju.
CCC na moje veliko oduševljenje jednostavno leti pod Vistom, za razliku od XP-a. Jednostavno razlika je ogromna, kao da su to dva odvojena programa.
TV-out na ATI-cama radi savršeno, CCC odmah prepozna uključeni TV pa automatski prebaci rezoluciju na max 1024x768, nemojte pomisliti da nešto ne štima s driverima.
Na žalost, WDM iliti Video in funkcija ne radi, tj. još nema drivera. Pokušao sam ručno uvaljati zadnje WDM drivere i supio, ali samo u teoriji. Device menager kao uredno prepozna VIVO komponente ali stvar ne šljaka. Nisam ni mislio da je to tak jednostavno, valjda bi ovi iz ATI-ja to već napravili do sada.
Od uobičajenih programa sve uredno šljaka - Photoshop, Macromedia, FTP klijenti, Nero, Firefox, ICQ, PowerDVD, NOD, Office paketi, pluginovi za photoshop, nero itd...
Ono s čime Vista ima problema je multi boot sustavi. Sve je OK ako imate jedne Win XP i nadodate Vistu. No, kod dva ili slučajno tri XP sustava kao kod mene Vista ih ne vidi. I to ne svaki put. Ona naravno nametne svoj boot menager i pokupi samo prve dostupne XP-e dok ostalima kaže by, by. Razlog za sada meni još uvijek nepoznat.