View Single Post
Staro 07.01.2007., 15:47   #1
Newbie Pro
Zule
Moj komp

Newbie Pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Osvrt: Sony NW-E002 MP player

Riječ dvije o playeru koji posjeduje mnoge kvalitete, ali bogme i ozbiljnu manu. Namjenjeno onima koji namjeravaju uzeti Sony player iz serije NW-Exxx ili onima koji ga već imaju i žele podijeliti mišljenja.

Radi se o ovom modelu, dolazi s bijelim slušalicama:

Još jedna sličica, malo veće rezolucije, ali još uvijek zahvalna i za 56k usere:

Da krenemo laganini.

IZGLED:
Kao što se na slikama vidi, dizajn je stvarno atraktivan, izrada je odlična i OLED display daje neki poseban moderni štih; plastični pokrov se nalazi iznad displaya pa se stoga ne vide rubovi samog displaya. Player teži 25 grama i može visjeti čak i na samim slušalicama, nema straha od pada. ^^ Dobavljiv u više boja, crna i srebrna za momke pune testosterona, te ostale za one malo nježnije (djevojke i muškarce također; čitaj: Vucu).

TEHNIKALIJE:
Kućište je kvalitetno izrađeno, ništa se ne klima na dodir i to mi je ful drago (pogotovo jer se npr. moj novi Sony Ericsson trese i klima ko Moana Pozzi trenutak prije klimaksa, sve je to malo selotejpa iznutra riješilo). Baterija je Li-Ion, navode čak do 27 sati reprodukcije ATRAC formata. Da potvrdim, baterija je stvarno dobra. Opaka štoviše. Potvrđujem 23 sata rada s mp3icama 192kbps. Na nižem bitrateu moguće je izvući i više radnih sati. Uz speed charge od 3 minute player će svirati 2,5-3 sata. Player se puni preko USB priključka na računalu- postupak traje oko 60min.

Ugrađena memorija modela NW-E002 je 512MB. Meni ima dosta opcija, equalizer sa presetovima i mogućnost svog custom equalizera. Zatim opcije za štednju baterije, displaya, animacije na ekranu, normalizer glasnoće pjesama, itd. Treba se malo naviknuti na raspored, ali nije problematično.

ZVUK:
Ako sam očekivao nešto od Sony-a, to je kvaliteta zvuka. Uz dobar bitrate (recimo ATRAC na 320kbps, mp3 na 256, itd.), fino složen equalizer i dobre sluške, zvuk je fantazija. Bas, srednji, visoki, sve je fino odmjereno. Šteta je slušati bilo što na bitrateu manjem od 160kbps. Slušalice koje dođu uz player su solidne, ništa posebno, ali mogu poslužiti.

NAPOMENA: Za Sonic Stage ste vjerojatno čuli, nužan je za prebacivanje glazbe na Sony playere. Postoji više alternativa za taj program, o njima mogu poslije ako bude poveće zanimanje^^ Sonic Stage je đubre od programa, ali novije verzije nisu tako strašne. I kodiranje u ATRAC je dosta korisno.

Sad na malo tamniju stranu ove priče.

Uz sve ovo zaključili bi da se radi o odličnom playeru. Doduše, je vrlo blizu tome, ali..... Izglasan je zakon koji su pokrenuli Francuzi (zbog ovog su mi dospjeli na hate listu: suicide ) o ograničenju jačine izlaza na Europskim modelima playera, što se vjerojatno odnosi i na druge firme, dok na Sony pogotovo. Ergo, player je tih. Osjetljive slušalice, igranje s ekvilajzerom i glasan fajl pomažu. Ali tad se, bar za moj ukus dobije taman glasnoća za slušanje. Jer ja sam gluhi stari prdonja, godine lupanja po drvetu u malim sobicama i dvoranama su uzele svoj danak.

Par citata sa Atraclife sajta (gdje se svi raspituju za volume hack za nw-e00x seriju flash playera):

A 'hack" may not exist for the flash based ATRAC device. Nonetheless, we can only confirm the existence of the "hack" once we’ve acquire the NW-E00x's Service Manual.

Output of European Network walkmans is 2.5mw(Max)(for Left & Right ears) Instead of 5mW(Max)

Volume unlock je moguć na nekim HD based playerima, dok nažalost za flash playere takvo nešto nije izvedivo zasad, barem bez service manuala do kojeg je ful teško doći. Dakle, čeka se na neku dobru dušu koja će svojim zanjem i talentom skužiti kako zaobići ovaj lock (update firmwarea verzijom izvan Europskih okvira je pokušan ali nije riješio problem koliko sam uspio pročitati).

Dakle, cijena ovog playera je cca 500-600kn kod nas koliko sam vidio. Da ga nisam dobio po smiješno niskoj cijeni (danke t-com ) sad bih proklinjao sve živo. Ovako sam se pomirio s tim, i ćekam da netko riješi ovu glupost s kojom se ostatak svijeta ne mora zafrkavat.

Nadam se da je ovo nekom pomoglo, meni je : cheers2