Evo, postao sam ponosni vlasnik nove konfiguracije sa gore navedenom matičnom pločom i samo problemi do sada.
Kako sam iskrcao popriličnu svoticu novaca za dotičnu matičnu ploču neću odustati dok ne sredim sve probleme.
Kao prvo, navesti ću konfiguraciju koju sam kupio i komponente koje sam naknadno dodao sa starog kompa:
NOVO:
Procesor: Intel Core 2 Duo E6400
Matična: ASUS P5W DH Deluxe WiFi
Ram:CRUCIAL Ballistix PC-5300, 1024MB, DDR 667 (jedan keksić)
Grafička: PCI-E ASUS ATI RADEON X1950PRO, 256mb DDR3
Kučište: COOLERMASTER STACKER rev 2.0 (STC-T01)
Napajanje: SEASONIC 600W, S12-600(600HT)
STARE KOMPONENTE:
Monitor: SAMSUNG SyncMaster 204B
Pržilica 1: PIONEER DVR 111D - spojena kao master na Intelov IDE konektor
Pržilica 2: NEC ND-4571A, LabelFlash, 16x, Dual layer
HDD: 4 spojena
- 2 SATA II u ladicama, na jednom je sistem i spojen je kao master, na SATA1 konektor na matičnu, druga ladica na SATA 3 konektor.
- 1 SATA II je spojen na SATA 4 konektor
- I zadnji je Ultra ata 133 hdd spojen na Jmicron IDE konektor kao SLAVE, s njim je uparena NEC-ova pržilica, koja je master.
A sada problemi koje sam susreo:
Problem br. 1: driveri za Realtek ALC882M ili ti problemi sa on board zvukom
Zvuk je očajan (High definition audio my ass), a kada sam spojio Logitechov 5.1 sistem (Z5500) sa optičkim kablom, onda su samo 2 prednja zvučnika radilo i od toga samo lijevi kako spada, desni jako tiho. Centralni, stražnji i sub su bili mrtvi. Istina nisam se puno igrao sa postavkama, ali kada sam čuo tu očajnu kvalitetu, nisam imao ni previše volje...
Također sam spijio i slušalice, radile su, ali isto loša kvaliteta zvuka...
Recimo da sam za ovaj problem čuo i prije nego sam kupio matičnu, ali nisam ni slutio da je zvuk TAKO loš.
Za sada sam čuo za 2 rješenja, jedno je jako nepopularno jer zahtjeva kupnju zvučne kartice (mislim svašta - matična od 2000kn i onda ovakav zvuk - na staroj ABIT-ici (KN7) totalna suprotnost). A drugo je da se stave novi driveri koji ne riješavaju sve probleme sa zvukom, ali je navodno bolji zvuk. To još moram probati.
Problem br. 2: JMicron kontroler
I za ovaj sam problem znao prije kupnje, ali sam mislio da je lako riješiv (a možda se pokaže da i je), pa nećemo puno o tome dok ne isprobam.
Za ovaj slučaj takođe postoje 2 riješenja:
Prvi je da se isključi Jmicron contoler u Biosu. (matična od 2000kn na kojoj je jedno od riješenja problema, isključivanje kontrolera - svašta...).
A drugi je (copy/paste sa Patriotovog guide):
Download the latest from ASUS website. Install it BUT you will I am very sure feel slow down during boot time and perhaps during Windows too. Install it as you will see Unknown Device (which is a bother). Install it, reboot, then go to Device Manager and under SCSI and RAID controllers see for Jmicron. Rite click it and click Update driver. Select No, not at this time and click Next then select Install from specific location and click next, then select Don’t search. I’ll choose the driver to install (from a list). You will see two options there, “JMicron JMB36x Controller” and “Standard Dual Channel PCI IDE Controller”. Select the later one, “Standard Dual Channel PCI IDE Controller”, click next and allow the Computer to do the rest. There is no need to reboot after this change, though do reboot to see that the boot problem is gone. If you want to use the RAID capabilities then there is enough offered by the Intel chip, use that instead of this. I would have disabled this in BIOS but I can’t do that as using two IDE/PATA optical drives.
Problem br. 3: zagrijavanje same ploče
Meni je temperatura 45C i svako malo se pali alarm od Probea (softver koji dolazi sa matičnom za kontrolu napona, temperature CPU-a / ploče i brzinu vrtnje ventilatora).
Temperatura proca je 32C i ova temperatura matične mi se čini čak malo nerealna.
Moram napomenuti da je kućište trenutno otvoreno (obje bočne stranice) i da su svi ventilatori uključeni i rade kako bi i trebali.
Postavke CPU ventilatora i chasis fana su stavljene na optimal.
Navodno riješenje ovog problema je promijeniti termičku pastu na chipsetu od matične, navodno se temperatura smanjuje od 6 - 8C, znači garancija bye bye
Problem br. 4: neki msg kod bootanja od DH remote controla!?
Dobivam neku poruku preko cijele širine ekrana da omogučim ''power on after power loss'' ako želim i šta god probam ta poruka je i dalje tu.
Problem br. 5: Periodičko zatamnjivanje ekrana (!?)
Moram odmah napomenuti da nisam siguran da je ovo povezano sa matičnom pločom, ali ovo je najiritantniji problem od svih.
Jednostavno mi se slika na monitoru zatamni na sekundu i opet vrati, kao da pada napon, ali to nije ziher, pa molim za bilo kakvu pomoć.
Monitor je spojen DVI kablom. Na staroj konfiguraciji se to nije događalo.
Nekada su ta zatamnjenja u serijama, a nekada prođe i po sat vremena bez toga.
Da li je to vezano možda uz temperaturu matične, isključivo problem grafičke ili nećeg trećeg?
Eto, to je sve za sada. Htio bi samo napomenuti da nisam neki PC expert i da sam sve ovo napisao zato što trebam vašu pomoć, što je očito

, a i zbog toga što sam poprilično razočaran matičnom pločom...
Hvala unaprijed!
P.S. Ako sam fulao topic, slobodno prebacite gdi spada i ispričavam se unaprijed.