Kada se kupuje neka stvar koja vrijedi dosta novaca očekuje se od te stvari da obavlja svoj posao kako treba, isto tako se očekuje tj očekivalo se od matične ASUS P5B Deluxe.
Kad sam prelazio sa Socketa A na novu platformu očekivao sam da nekih ozbiljnijih problema neće biti ali je ispalo drugačije naime P5B DL je ispala jako mušičava ploča, sa par bezveznih problema tipa JMicron kontroler, problematična zvučna..
Moj problem je bio u jako sporom bootanju sustava, samo bootanje + podizanje mreže.
Kako imam 2 harda, odlučio sam staviti nove Windowse sa integriranim SP2 i ič riješit to jer je stvarno glupo da se Windowsi XP SP1 sa Bartonom 2500+ 1GB rama dižu brže od Conroa i 2GB rama..
Na prvom hardu imam Win stare oko 3 mj koliko ima da sam kupio ploču, i naravno stavio sve drivere koji dolaze na CDu. A drugi je spreman za instalaciju novih Windowsa.
Instaliram ja WinXP SP2 i krenem sa instalacijama..
Od svih drivera koji dolaze sa CDom od matične stavio sam samo za čipset, i neke skinuo najnovije.
Najnoviji driveri se nalaze na
službenoj ASUSovoj stranici
Evo par linkova:
SoundMAX driveri ver. 5.10.01.4580
BIOS 0804
GLAN driveri ver. 8.56.7.3
JMicron driveri ver. 1.12.07.00 (ako nekome treba)
Svi driveri su isključivo za Windows XP.
Probao sam na starim Windowsima maknut JMicron drivere i stavio sam fiksnu IP adresu mreži ali ništa se nije ubrzalo, makar su Windowsi u dobrom stanju.
Dok je na novim potpuno drugačija situacija, Windowsi se dignu jako brzo baš kako i treba.
Ako nekog jako smeta sporo dizanje sustava preporučam format, čista instalacija windowsa, po mogučnosti svi najnoviji driveri i NE stavljati JMicron drivere osim ako imate RAID pa nemate izbora.
Što se tiče problema sa zvučnom novi driveri bi trebali riješiti problem sa trzanjem zvuka, ja to nisam isprobao jer mi je zvučna isključena.
Nadam se da sam nekome pomogao jer ja više nisam mogao izdržat tako sporo bootanje...