Otkako sam vidio držač monitora od crnog, tu s foruma, čačkao sam malo po dućanima na netu i zamijetio ovaj od sweexa. Model je SWX-HA000020, punim nazivom
SweexTFT Monitor wallmount 30cm, 4 Pivots, a kupljen je u
H2 shopu u Hondlovoj tu u Zagrebu. Cijena - 201,13kn.
Pakiranje se sastoji od samog zidnog držača, četiri šarafa s čeličnim tiplama, četiri šarafa za pričvrščivanje samog monitora za držač, jednog ključa za eventualno pritezanje i to je u biti to. Pošto mi je zid od cigle, čelične tiple ne dolaze u obzir pa sam kupio malo poduže tiple za cigleni zid.
Tu i
tu možete vidjeti sam držač izbliza. Montaža je vrlo jednostavna, po nosaču zabilježite rupe na zidu, izbušite, utiplate i stegnete. Onda odšarafite original postolje monitora, i sa četiri šarafa zašarafite nosač za monitor. Naravno, monitor mora imati te četiri rupe po VESA standardu. Obično su 100x100 ili 75x75mm. Vjerujem da ih danas skoro svaki lcd monitor ima. Sama montaža meni je trajala 15min. Ovdje vidimo već namontiran monitor
približen i
udaljen od zida. Pošto držač na sebi ima podesive zglobove, monitor možemo rotirati u
desno ili
lijevo. Tu pak vidimo slike sprijeda monitora
približenog i
udaljenog od sebe. Ako vam monitor ima pivot, bez ikakvih problema ga
zarotirate. Podesiv je i
nagib monitora. Na posljednjoj
slici vidi se izbliza način spajanja monitora s držačem.
Izrada same ruke je vrlo solidna, sve je vrlo čvrsto i u principu, bolje izgleda uživo nego što sam mogao vidjeti na netu. Svako pomicanje u bilo kojem smjeru ide vrlo glatko i nije potrebna nikakva sila za to. Jedina mana koju sam našao je ta što nema zglob za podešavanje po visini. Ali ja sam si sad namjestio monitor praktički u visini očiju, a to mi original stalak baš i nije mogao pružiti. U svakom slučaju, košta dvjestotinjak kuna što i nije neka lova ako usporedimo s držačem monitora od crnog koji košta 1000 + kn. A obavlja svoju funkciju besprijekorno. Za te novce, ocjena 4+.