@ Vido:
Znam na što si mislio,ali evo ti par podataka koji će ti stvarno ubiti želju za saznanjima o ikakovim wattima: Orkestar može razviti i snagu do 10W, ali i to kad sviraju svom snagom samo u određenom frekvencijskom spektru,negdje od 125Hz do 500Hz. Zašto? Zato što čovjek ima određenu slušnu plohu, i ako nju uzmemo kao referentnu, onda se sva mjerenja i umjeravanja trebaju uzimati u odnosu na nju,odnosno na to kako prosječan čovjek čuje.
Za kvalitetno slušanje glazbe treba imati uvjete kakvi su bili prilikom snimanja zvuka u režiji, tj znači da bi i ti vjerno mogao čuti svaki j****i ton/zvuk bi trebao biti u istom okruženju gdje se to snimalo i imati istu j****u hi-fi opremu.Niti svaki čovjek ima takav prostor, niti ima opremu za to, a što je najvažnije, za kvalitetno slušanje glazbe, osobi treba oko 7 do 8 metara kubnih prostora, jer je to neki optimum za postizanje difuznosti zvuka. Niti nemaš to.
I kao najvažnije, iskoristivost zvučnika je jako, jako, jako mala!!! Kreće se u rasponu od 0,2 - 2,8%. (u rijetkim slučajevima ide do 3%) S time da sva manje vrijedna komercijalna "izdanja" imaju najćešće iskoristivost od 0,2 do 0,8%.
I recimo da imaš pojačalo koje može pumpati tvoj zvučnik sa konstantnih 120W (što je po meni za navedene čista baljezgarija,isto modni trik), i recimo da mu je iskoristivost 0,8%, što bi recimo i moglo biti, po računici dobivamo da taj zvučnik u biti ima i manje od 1W iskoristive snage...
Dok za osjetljivost zvučnika može bit izmjereno i 300dB, pitanje je samo što je uzeto za referentnu razinu, jer i decibeli nažalost ništa puno ne znače, to je samo veličina za logaritamski omjer...u odnosu na nešto...
Ako ne vjeruješ svemu što sam napiso, knjige po ruku, i deri teoriju!
Kao što sam rekao i prije, Logi Z-2300 su ok zvučnici za tu lovu, i za takav proizvod nemam prigovora ni o kvaliteti niti o snazi, iliti bilo čemu. Za slušanje mp3-ca i gledanje DVD-ova su vjerojatno i best buy/best choice za komp. (snaga,osjetljivost i ostale kerefeke treba ionako zanemariti,jer ionako svaki čovjek ima individualan sluh,nema 2 čovjeka na svijetu koji isto čuju i točka)
Pozdrav!: hello2 :