Citiraj:
Autor Rev
sad si me zbunio s ovim komentarom da ne mogu dobit kvalitetan CRT monitor za 1500...ne mogu dobit kvalitetan u kojem smislu?
|
Ne možeš dobiti kvalitetan monitor u bilo kojem smislu, kako CRT, tako i LCD. Slabija kvaliteta izrade, loša matrica, loš backlight, loš prikaz boja, lako moguće i kraći vijek trajanja...
Kada bi uzeo rabljeni CRT dobio bi kvalitetniji monitor (npr. za 700-1000kn dobiješ 21" Sony Trinitron), samo u tom slučaju dolazi do drugog problema - vijeka trajanja CRT monitra - npr. Trinitron cijevi su se prestale proizvoditi 2001-2002. godine, tako da su svi ti Trinitroni korišteni barem 3 godine, a taman nakon 3 godine kvaliteta prikaza kod CRT monitora počinje opadati (naravno, može se dogoditi da imaš sreće i naletiš na primjerak koji se jako dobro drži, i koji će ti dobro služiti još koju godinu, ali to je čista lutrija).
CRT monitori koji se danas nalaze na tržištu pripadaju low klasi, i imaju nekvalitetne i jeftine komponente (zato i koštaju 1000-1500kn), nažalost. Ipak, mislim da se u tvojem slučaju više isplati uzeti CRT nego LCD, jer ćeš za 1500kn dobiti čisti škart ako uzimaš 19" LCD. Za filmove / office i igranje jedan od ta dva navedena monitra će ti biti ok. Samo kažem da ne očekuješ "kvalitetan" monitor u tom cjenovnom rangu (naravno, tu se i nameće pitanje što smatraš kvalitetnim - ako ti to znači da će monitor prikazivati sliku kad ga spojiš na grafičku karticu, i da neće crknuti za godinu dana, onda se i za te monitore može reći da su "kvalitetni", ali općenito se pod izrazom "kvalitetan monitor" misli na nešto drugo).
Uglavnom, nije mi bila namjera zbuniti te, već samo upozoriti i razjasniti što dobijaš pri kupovini takvih monitora. Dakle, kao što sam već rekao, za nezahtjevnog korsnika i takav monitor će biti ok, a ako nemaš veći budget, onda ti je bolje uzeti taj Samsung ili Philips, jer se s tim budgetom LCD ne isplati uzimati. Što se izbora između ta dva modela tiče, mislim da je svejedno, nećeš pogriješiti s nijednim. Uzmi onda Philips i gotovo.