View Single Post
Staro 14.12.2006., 20:10   #1
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Red face Wooden Case Build

Evo konačno sam uhvatio vremena i poslikao kućište koje sam napravio prije više od mjesec dana.
Zamisao mi je bila napraviti što tiše kućište, a opet da ima pristojan propuh i naravno niske temperature. Kućište sam radio sam, osim držača za matičnu, HDD, floppy, i DVD-RW koje sam izrezao iz starog kućišta. Sve sam obložio sa akustičnom spužvom, tamo gdje sam mogao jer spužva je ipak dosta debela pa zato nisam mogao staviti na vrata/gornju plohu. Htio sam postići da svaka vruća komponenta ima vlastiti dovod hladnog zraka i ispuh. Ventilatori korišteni su 120mm GlacialTechovi Silent Eagle koji po specifikacijama proizvode na 12V 19dB. Svi ventilatori su smanjeni na minimum preko zalmana ZM-MFC1.
Dakle da krenemo redom s lijeva na desno:

Lijevi vent upuhuje i piri preko 2 Maxtora koji su ispod flopija, te ulazi u donji upuh na napajanju i izlazi na ispuhu napajanja iz kućišta. Evo tu se isto vidi i moj prvi za*** jer mi je 20-pinski konektor prekratak te sam ga ostavio da slobodno stoji. Prevrnuti se neće jer ga gornja ploha drži i utiskuje u spužvu ispod tako da se nemiće. Uglavnom mislim da ne bude problema kada se kupi bolje napajanje siguran sam da imaju duži kabel.
Rezultat hlađenja = 29 °C HDDovi.

Srednji vent upuhuje i piri do grafe i chipseta. Gornji lijevi vent na gornjoj plohi je u teoriji trebao izbacivati topli zrak od grafičke i chipseta van kućišta, ali se u praksi pokazao beskorisnim, jer je „krao“ upuhani zrak, a topli nije stigao izaći van jer bi ga vf900 ponovno usisao, te je podizao temperature grafe. Stoga sada stoji ugašen. Nije mi žao što sam izbušio rupe jer ipak tu toplina izlazi van, ali sporije nego što je to gornji vent radio.
Rezultat = 39 °C grafa, VF900 na 5V, Load isto na 5V ne prelazi 45 °C.

Desni ventilator upuhuje i daje hladni zrak kuleru za proc te gornji desni vent ispuhuje topli zrak od kulera i okolnih kondenzatora van. Tu se ponovno događa ista stvar kao i s prethodnim ventom tako da je i on ugašen. Ako stavim ruku iznad njega osjeti se kako struji zrak. U budućnosti planiram kupiti sonic tower te ga ostaviti pasivnog i budući da će od ST do gornje plohe ostati oko 5 mm ne sumnjam da će konačno imati svrhu. Što se tiče gornjeg lijevog venta njega planiram skinuti i namontirati ga na desnu stranu kućišta (nakon što izbušim rupu naravno) kao ispuh, tako da ću i taj vent iskoristiti.
Rezultat = CPU (sa uključenim C'n'Q) 31 °C, load 38°C

I za kraj da još kažem da konfa nije oveklokana, glasnoća ne bi trebala biti preko 18 dB (u idle) zbog zalmana vf900 koji proizvodi toliko buke na 5V, za HDD ne znam je nisam našao u spec kolika mu je glasnoća. U loadu je najglasnija komponenta stock kuler na procu i zalman vf900 ako ga stavim na 12V. Sve u svemu zadovoljan sam ali sam ljut jer još nije gotova, a radio sam je nešto manje od 2 tjedna. Stukao sam oko 600kn ne računajući na staru kantu iz koje sam izvadio držače.
Popis materijala:
- 4x drvena ploča 90x60 (ako se dobro sjećam dimenzija)
- Kutiju dugih i kutiju kratkih šarafa
- 5x GlacialTechova 120mm
- Držače komponenti iz stare kante
- I naravno neizostavni drvofix

Komentare, pitanja i prijedloge molim
raf je offline   Reply With Quote