View Single Post
Staro 13.12.2006., 20:25   #1
tamara55
Premium

tamara55's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Energetski optimalan kompjuter

Ovako, ima moj tata nešto pdv-a za prebit sad na kraju godine i moj brat hoće novi komp. On će na njemu slušat muziku, surfat po netu i ponekad odigrat koju igru. Celeron na 766 je dosad obavljao vrlo dobar posao, ali na njemu ne možeš igrat novije igre Novac nije problem, ali želim da komp bude best buy high end-a.

MBO i procesor: ne mogu se odlučit između Intela i AMD-a. Želim matičnu
koja će biti dobar zalog za budućnost (da se da nadogradit), solidne overclockerske mogućnosti (ne ekstremne), da uz nju ide dobar bundle (po mogućnosti). Ne znam da li se isplati trenutačno uzimat dual core kad je mali broj igara i programa koji iskorištavaju svu snagu obje jezgre, a neće se radit u AutoCadu, niti neki video editing, niti puno kodiranja videa...Što troši manje struje: Core2Duo ili AM2 Athloni? Tko je bolji: Intelov Speedstep ili AMD-ov Cool'n'Quiet?
I neki efikasni tihi cooler za procesor koji može izdržati osrednji o/c.
Usput, koja je najbolja pasta za proc, ali ona bijela koja se nakon nekoga vremena stvrdne?

Ram: uzet ću 1GB DDR2 (2x512 u dual chanelu). Neću 2GB jer nije potrebno. Ako mi u budućnosti bude trebalo, lako se nadogradi. I neka se da značajno overclockat.

VGA: Sapphire 1950Pro mi se čini kao dobar izbor. Cijena je ~1500kn na više. Koja je razlika između obične Sapphirove Pro i Ultimate Pro (čini mi se da Ultimate ima nekog Zalmana na sebi i da li s tim hladnjakom grafa postaje dual slot?)? Može i neka s VIVO. Dobar bundle poželjan. 8800tke nemojte uopće spominjat (neisplativo je, a cijene će past tek kada izađe ATI-ev odgovor, a možda i S3-ev )

HDD: prije svega-dugovječnost. Zatim brzina ili tišina. Seagateov Sata od 320GB mi se čini ok zbog garancije. Kakvi su ostali 320GB hardovi?

Napajnje: sviđa mi se ono neko koje ima 85% iskoristivost. Da li je tiho i kolika mu je cijena?

Kućište: bilo bi dobro kad bi imalo barem 2 ventilatora (tiha ili nečujna) na bočnoj stranici kućišta i to neki Midi tower.

Zvučna kartica: ne znam da li ću je uzet kad mi brat sluša muziku preko gitarskog pojačala. A možda ipak neku X-FI s raznim ulazima i izlazima. Ako postoji neka alternativa Createovim zvučnim koja isto ima 5'25 rack, neka kaže

Monitor: neki widescreen 19' LCD s najkvalitetnijom matricom i što manjim odazivom.

DVD-ROM: obavezno neka bude što tiši kada vrti medije najvećom brzinom.
DVD pržilica: kvalitetna, tišina nije važna.

Za miš i tipkovnicu će se brat pobrinut.
Razlog što želim komp koji troši što manje struje je taj što će mi brat ipak 80% vremena provesti slušajući muziku i surfajući internetom i nema svrhe da komp praktički pri mirovanju troši duplo više struje od sadašnjeg Celerona.
I u kojem se dućanu može sklepat cijela konfa tako da se svaka komponenta ne knjiži posebno nego komp kao cjelina.
Većinu toga sam rekao, sad vas molim za prijedloge.
tamara55 je offline   Reply With Quote