View Single Post
Staro 07.12.2006., 12:58   #1
peroW1
Premium

peroW1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
SAMSUNG 225BW mali review

Kupljen prije 2 dana u Linksu, za relativno povoljnu cijenu (3700kn) i ogromnih 22'', tj 56cm dijagonala.
U kutiji je stigao,dakle monitor pozamasnih dimenzija, dobro zasticen stiroporom s dodatnim DVI, analognim i kabelom za napajanje, instalacijskim CD-om i uputama za koristenje. Stalak je vec bio pricvrsen, tako da nije bilo potrebe za montiranjem. Moguce je podesavati visinu,a hod se krece otprilike dvadesetak cm,sto smatram vrlo korisnim (osobno ga koristim povisen jer mi tako odgovara prema polozaju stola i visini ociju) kao i nagib.
Spojio sam monitor DVI kabelom na 7950GX2 i podesio rezoluciju u windowsima na 1680x1050. Nakon instalacije drivera, MagicTunea i Magicolora, kalibracija gotovo da i nije bila potrebna. Samo sam smanjio brightness na 80,a ostalo je sve stimalo. Nakon prijasnjeg 4:3 913N vidljive su razlike u vjernosti boja, pogotovo crvene koje su sad generalno na razini CRT monitora sto me veoma odusevilo. Slike izgledaju puno bolje, o dodatnom prostoru za rad u windowsima nije potrebno puno naglasavati.

Sto se tice crne boje, prilikom gledanja filmova, ovaj monitor odusevljava, kao i brzinom odziva (5ms), nije uocen nikakav ghosting.
Jedina boljka je probijanje svjetlosti u gornjem dijelu i na dnu monitora, koje je izrazeno kad je doticni prostor prekriven crnom bojom. Kod igranja i u windowsu se to uopce ne primjeti,ali niti kod filmova,jer pogled naravno nece biti usmjeren u rubove gdje ima prolaza pozadinske svjetlosti nego na scenu gdje se gotovo uvijek nesto dogada.
Mrtvih pixela,naravno nema.

Igre sad imaju novu dimenziju. Prije nisam mogao smisliti widescreen monitore, ali moram priznati da sam nakon desetak minuta koristenja otisao po pivu ,a pogled mi se zaustavio na "bivsem" 913N i taj mi je izgledao tako "kockasti" i cudan!
Pozitivno je sto novije igre podrzavaju wide rezolucije, a neke trebaju patcheve ili promjene u configu ili registryu. Zaigrao sam Oblivion, FarCry, NFSMW, F.E.A.R i jos neke i u nativnoj (1680x1050)rezoluciji izgledaju fenomenalno. Premda i u standardnoj rezoluciji 1280x1024 ne izgledaju lose kao sto neki misle (ovisi o subjektivnom dojmu pojedinca),ali ipak ok.
Napominjem da je za igranje u 1680x1050 potrebna prilicno mocna graficka zelimo li se igrati na max detaljima. Mali pad frejmova osjetio sam jedino u Oblivionu (cca -5),ali kvaliteta slike je ocaravajuca,jer se moze smanjiti antialiasing bez da se primjeti pojavljivanje nazubljenosti kao kod nizih rezolucija.
Sve u svemu, zadovoljan sam odabirom ovog monitora, jer je ispunio moja ocekivanja kvalitetom prikaza bez obzira sto se radi o TN matrici, koja se odlikuje vrlo dobrim odzivom, vidljivim kutem i prikazom opcenito.
Stoga ga preporucam svima koji su spremni izdvojiti do 4k kn za wide monitor velicine 22''.

peroW1 je offline   Reply With Quote