Kao prvo, mislim da ti ne treba A4 tablet. Crtanje s tabletom nije isto što i crtanje na papiru, i u biti A6 je sasvim dovoljan za najnormalniji rad (jako velik broj profesionalnih ilustratora koristi "samo" A6 Wacom. Ako baš hoćeš veći, onda ti je A5 uvrh glave. A4 koristan je u određenim situacijama i za određene korisnike, ovisno o namjeni i njihovom stilu korištenja, ali inače njegova veličina često smeta, i u biti ti nikako ne bih preporučio A4 za prvi tablet.
Drugo, budući da ti treba za modne skice, a ne za full blown digitalnu ilustraciju, bit će ti sasvim dovoljan i Wacom Graphire, koji je dosta jeftniji od Intuos 3 serije (a vjerojatno bi ti bio dovoljan i A6 Art Pad II koji sam već spomenuo - na eBayu ga se da naći za stvarno ok novce).
Tablet možeš položiti i horizontalno i vertikalno, samo mu u driveru promijeniš mapping.
Kod Wacoma možeš kupiti zamjenske presvlake, pa ako ti se podloga previše izgrebe (za što treba jako puno vremena), onda za nekih 20€ naručiš novu.
Svaki tablet nema opciju za podstavljanje crteža ispod transparentne podloge (iako je takav način trejsanja ionako nespretan, puno lakše ti je trejstati direktno u Photoshopu / Painteru / Illustratoru...).
Za linux ne znam.
I posljednje, i najvažnije - na sve osim Wacoma bacit ćeš novac. Možda ti se sad čini skup, ali na kraju ćeš ga ionako kupiti, i tako bez veze potrošiti novce na onaj prvi, "jeftiniji" tablet. Svi ti Trust / Aiptek / Genius i slični tableti su loše kvalitete, s jako lošim mapiranjem, i s jako loše napravljenim driverima, i bilo kakav ozbiljniji rad s njima je praktički nemoguć. Kao što sam rekao, na eBayu se da naći Wacom tableta po jako prihvatljivim cijenama (ne samo Art Pad II modeli, već i Graphire, Intuos...). Čini mi se da A6 Graphire kod nas košta oko 1500kn, što je ok cijena, uzimajući u obzir da će ti trajati jako dugo. Ako imaš nekog prijatelja / rodbinu vani (Njemačka ili još bolje US), onda možeš proći dosta jeftinije.
Misli da je Graphire idealan za tvoje potrebe (iako bih ti za modne skice ne bih preporučio Illustrator, postoje aplikacije koje su primjerenije za takav tip crteža).
Još jednom, možda ti se sad čini "ma joj, pa ne mogu ti drugi tableti biti tako loši, ipak je to plastični tablet na kraju", ali vjeruj mi - mogu biti i jesu jako loši. Dugoročno ćeš uštedjeti novac ako uložiš u Wacom.