View Single Post
Staro 02.12.2006., 21:18   #38
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Khm, naime, govorio sam za model H10N (iako isto vrijedi za još nekoliko H1x i H2x modela) - može se flashati natrag na originalni firmware koji je lagano modificiran tj. promijenjena su mu 2-3 bita kako bi se moglo flashati drive s firmware-om koji nije predviđen u programu za flashanje (npr. kad se vraća na stariju verziju, ili kad netko crossflasha H10N u H12N pa se odluči vratiti i sl.). Takvi firmware-i su identični originalu osim tih par bitova u flasheru koji malo olabave restrikciju. Ovaj Hitachi-jev firmware koji sam ja stavio ima par prednosti u odnosu na LG-jev (povećane brzine čitanja u određenim slučajevima, UDMA4 sučelje, automatski booktype u hardveru), dakle ja nisam micao riplock, samo je on 8x umjesto 5x.

Za H22 nema takvih firmware-a, ti ga u biti možeš flashati firmware-om koji ima uklonjen riplock (kad se pojavi, a to će biti uskoro), i taj firmware je isti (ista oznaka) kao i originalni, samo što je maknut riplock. Inače, kad bi ti takav drive riknuo, pa ga odneseš reklamirati, baš me zanima kako bi oni ustanovili da je maknut riplock... :confused: A ako te je baš strah, mislim (siguran sam jedno 99%) da ga možeš flashati ponovno originalnim firmware-om (ista verzija npr. 1.01 riplock removed -> 1.01 original) i onda ga odnijeti na reklamaciju.

Inače, osim riplocka, za H22 nemaš niti jedan drugi razlog za flashanje nekakvim modificiranim firmware-om - sve drugo radi odlično.

Napomena za kraj, svako flashanje (originalnim ili modificiranim firmware-om) može imati nepredviđene posljedice, i ne flashajte zato jer sam ja flashao, nego ako želite unaprijediti rad i/ili dodati nove mogućnosti svom optičkom pogonu, i radite to na vlastitu odgovornost.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote