View Single Post
Staro 01.12.2006., 18:35   #17
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Nemojte se ljutiti, ali mislim da ste malo zaglibili u vode u kojima se baš ne snalazite pa govorite floskule na razini prosječnog političara u doba izbora.

Ako želite shvatiti kako funkcionira banka, potrebne su neke osnove.
Recimo da imamo novčano suficitarne jedinice (NSJ) i novčano deficitarne jedinice (NDJ). U normalnom kapitalističkom društvu, NSJ je stanovništvo dok su NDJ poduzeća (namjerno pojednostavljuem do maksimuma, tako da mi se kolege ekonomisti ne bune kad ovo budu čitali). U prekrasnom svijetu bez banaka (kako neki ovdje zamišljaju), NDJ bi morali ići od jedne do druge NSJ i tražiti novac za svoje poslovanje. To bi bilo baš zanimljivo zar ne? NDJ objašnjava jednom po jednom osnove ekonomije, izlaže projekt, uvjerava, kumi, moli, a na kraju dobije od NSJ neku crkavicu...I tako u nedogled dok napokon ne akumulira dovoljna sredstva. I onda NSJ svako malo tlači NDJ da gdje je njena investicija otišla, pa NDJ propadne, pa...hmm, baš ne zvuči efikasno, zar ne?
Banke tu ulaze kao posrednici kojima i NDJ i NSJ vjeruju (da, ma koliko to čudno zvučalo neopranim masama, najvažnije sredstvo za rad banke je POVJERENJE i SIGURNOST, a ne novac) te tako banke skupljaju novac od NSJ (nudeći im razne proizvode na koje banke plaćaju pasivnu kamatnu stopu, tipa oročena štednja) te ih distribuiraju NDJ kroz rizične proizvode, recimo, kredite za koje NDJ plaćaju aktivnu kamatnu stopu, vodeći pritom računa o sigurnosti i isplativosti ulaganja. Razlika između aktivne i pasivne kamatne stope se naziva marža te je u uvjetima konkurencije kakva vlada i na hrvatskom tržištu, sve manja, što pogoduje i NDJ i NSJ. Utrošeno vrijeme (koje je najoskudniji resurs), znanje (jer baš i ne možeš zaposliti kumicu sa četiri razreda osnovne škole da vrši analizu financijskih izvještaja) i rad (vjerujte, krvav rad, ponekad bi se mijenjao sa bauštelcima - i to sam radio pa znam kako je) nešto koštaju, zar ne?

Sad, ovo je zbilja super sažeto i pojednostavljeno, ali se nadam da će vas malo prosvijetliti i da ćete zastati i zapitati se "Koliko ja razumijem financijski sustav?" prije nego opet počnete prodavati krafne o zlim bankama, nula utrošenog rada i proizvodnji novca (za koji je inače opće poznato da u bankama raste po zidovima).
Sky je offline   Reply With Quote