WM ima dosta nedoradjene funkcije mobitela, ima još prostora za poboljšanja.
Symbian je tu vjerojatno bolji, nemam puno iskustva sa Symbianom pa ne znam. Banalna stvar kao što je imati različite melodije za različite pozivatelje na WM ne postoji. A to imaju danas već i low end mobiteli.
Ok ... reći će netko da postoji dodatni software za to ... postoji, ali to se plaća. Ima puno softvera koji pokrivaju nedostatke onoga što se dobije s WM-om kao takvim, ali masa se toga dodatno plaća ... zašto plaćati ono što bi trebali imati po defaultu.
Ne govorim o dodatnim naprednim funkcijama, već o onim osnovnim mobitel funkcijama.
Stoga mislim da je bolje imati odvojeno mobitel od PDA, usprkos polakom izumiranju klasičnih PDA uređaja i trendovima ka integraciji mobitela i PDA.
Bolje dobar mobitel i dobar PDA nego loš mobitel u osrednjem PDA-u.
A i jeftinije je ... dobro sad je Vario na nekoj akciji, ali primjerice za skoro 5000kn koliko košta iPaq hw6915 može se kupiti solidan iPaq (npr. hx2190 košta oko 2,6k kuna) i dobar mobitel.
A uz sve to ... mogu istovremeno telefonirati i pisati bilješke (ili igrati neku igru), ne moram se susprezati da ne potrošim bateriju na PDA pišući neki tekst ili slušajući glazbu, jer ako nestane baterije, bit ću nedostupan/neću moći zvati i slati poruke, itd.
Jasno da ima argumenata i za integrirane GSM/PPC uređaje, i sam sam razmišljao o toj opciji, ali su prevagnuli argumenti za odvojene uređaje.
Ali da se moram odlučiti ili-ili, a da nemam mogućnosti za kupiti odvojeni PDA, vjerojatno bih kupio Varia, jer su mi PDA mogućnosti važne.