View Single Post
Staro 17.09.2003., 14:49   #24
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by Kova
Ajde dečki malo o tom RAIDU, znam da piše sve u Windowsima no ...Koji je najbolji, zašto !? Šta je 0 ?
nema najboljeg. ovisi za kaj ti treba.

RAID 0: (stripping) je polje u kojem dva diska istovremeno zapisuju različite podatke na njih, pa se brzina čitanja i pisanja teoretski podupla, dok se u praksi poveća oko 70% u odnosu na samo jedan disk. služi za ubrzanje rada diska.

RAID 1: (mirroring) je polje u kojem se isti podaci zapisuju i na jedan i drugi disk. oba diska imaju jednake podatke za sebi. služi kao backup disk, za slučaj da jedan rikne, drugi radi.

RAID 0+1: (stripping + mirroring) je kombinacija 0 i 1 i potrebna su minimalno 4 diska. prva dva diska su u strippingu, dok se na drugog i trećeg podaci mirroriraju. služi za ubrzanje rada diska i backup istovremeno.

RAID 5: (češalj) napredan RAID kojeg mi se ne da objašnjavati, koristi se u serverima

RAID 1.5: (?) to je 0+1 verzija koja radi na dva hard diska i koliko znam podržava ga jedan jedini kontroler i to HighPointov jedan.

JBOD: spajanje dva diska nadoštiklavanjem. ne nudi nikakva poboljšanja, već samo povećanje kapaciteta.
----------

naravno, RAID-0 se ne mora raditi samo sa 2 diska, može i više, pa radi još brže, ovisno o toem koliko kontroler podržava i kako su međusobno diskovi unutra spojeni. također, diskovi ne moraju biti isti kak većina misli. ukoliko nisu isti, polje će biti dvostruko veće od najmanjeg diska u polju (ili trostruko ako su tri diska itd, itd...)

clear enough?