View Single Post
Staro 24.11.2006., 13:34   #20
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Nisu kablovi, imao sam tu ploču i uz nju dođu dobri kablovi...
Možda je problem u Neri jer je to dosta nova pržilica, a malo je starija verzija Nere, ali čak mislim da nije ni to...
IDE driveri su mi sumnjivi, naročito ako se radi o NForce 2 ploči (mislim da i NForce 3 ima s tim problema), a radi se. NVidia IDE driveri znaju poboljšati performanse, ali znaju na nekim strojevima i praviti gluposti koje se nejčešće očituju neispravnim prepoznavanjem i radom optičkih pogona. Imaju li ti optički pogoni u Device Manageru u nazivu SCSI?
Rješenje vidim u instalaciji default Microsoft IDE drivera. Ako nemaš skini ih odavde: http://rapidshare.com/files/4627871/MS_IDE_Drivers.rar
Nadam se da znaš "ručno" nadograditi driver, ako ne znaš reci pa ti napišem ja ili netko proceduru.

EDIT1: Nisam pažljivo proučio što si postao gore, pa sam tek sad nešto primijetio - čini se da ti je isključen DMA. U Device manageru provjeri na IDE kontroleru na kojem ti je prža (primary ili secondary). Ideš na naziv IDE kanala, dupli klik, Advanced settings i provjeri jel DMA ili PIO mod uključen.

EDIT2: Dok sam ja pisao odgovor ti si riješio problem - i to točno je bio problem u onome što sam ti rekao - IDE driver i DMA mod. Imao sam tu ploču (svejedno je zapravo koja, bitno da je NForce2) i ima problema s nekim verzijama NVidia IDE drivera. Optičke uređaje prepoznaje kao SCSI umjesto ATA i naravno da ne rade ispravno. Zato je tu najpametnije instalirati MS IDE driver, a ne NVidia.
Short Lead-out podržavaju noviji snimači, a radi se o tome da umjesto klasičnog zatvaranja CD-a (ne DVD-a), koristi kraću verziju, pa se dio Lead-out područja na CD-u može iskoristiti za zapisivanje podataka, pa se time umjesto npr. 702 MB za podatke može dobiti 715 MB. Samo ti to uključi, može biti korisno, a meni nikad nije pravilo probleme.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

Zadnje izmijenjeno od: igorba. 24.11.2006. u 13:54.
igorba je offline   Reply With Quote