hahaha tor

uglavnom, @ grunf i njemu slicni:
kao osoba koja je do pred mjesec dana radila u gimnaziji 8 godina i koja ima jako puno iskustva kao profesor jednostavno ne mogu a da presutim
dakle, uciteljski posao (nastavnici, profesori, tete u vrticu etc) je, nakon, rudarskog, najtezi posao. I to nisa ja izmisilila, to su ljudi koji su puno obrazovaniji od mene i koji imaju vise staza i iskustva rekli (psiholozi, antropolozi i sl koji proucavaju rad i njegov ucinak na ljude)...
...ajmo redom: odgovornost - kao profesor si odgovoran za svakog ucenika kojeg imas u razredu dok je na nastavi...dakle, npr. klinac izadje pod velikim odmorom van i pogazi ga auto...ja sam odgovrona za to, tj. profesor je odgovoran...takodjer, dogovran si za njihov odgoj i obrazovanje
praznici: profesori imaju godisnji odmor od 15. 7 - 20. 8...to sto nastava zavrsi 15. 6 ne znaci nista...proljetni i zimski praznici nisu za profesore vec za ucenike, i tada su obicno seminari i slicno...
plus to, da nema praznika profesori bi, doslovno, sisli s uma...ne znam da li znate ali u EU profesor koji ima 10 i vise godina staza ne moze biti porotnik jer se smatra da nije dovoljno objektivan zbog prirode svog posla...
profesor je jedan, klinaca je +30 u svakom razredu....i ti samo dajes, i dajes energiju, a skoro nista ne dobivas nazad...
posao je UZASNO mentalno, emotivno i psihicki iscrpljujuc i upravo zato profesori nemaju vise od 7 sati dnevno...i kad imas 7 sati to je uzasno puno jer vec nakon 5 ti pada koncentracija...
radno vrijeme: iz gore navedenih razloga jednostavno je nemoguce raditi dulje od 7 skolskih sati...kao prvo, moras biti ful koncentriran 45 minuta, ne mozes ici na kavu, na wc ili sl kad ti hoces itd...moras GOVORITI 45 min, biti koncentriran sto ces i kako reci, biti strpljiv s djecjim pitanjima (koja su btw, ponekad besmislena)...moras imati njih +30 na oku, voditi ih kroz sat etc...
mislite da je to lako?
ako vas je ikad mladji brat/sestra/necak nazicirao kad je pitao "a zasto" 5 puta za redom, probajte si zamisliti kad ih takvih imate 30 u razredu
...takodjer, vrlo malo ljudi nosi svoj posao kuci...profesori ga nose...priperma za kvalitetan sat iziskuje barem sat vremena, a da ne govorimo o ispravljanju testova i slicno...
ja vise ne radim u sk, radim u firmi i u 4 kad zavrsi radno vrijeme ja zatvorim laptop i ne razmisljam o poslu do sutra ujutro...kad radis u skoli to jednostavno ne mozes...
a da ne govorimo da se moras zahebavati s neodgojenim roditeljima/tetama/stricevima/bakama...