View Single Post
Staro 17.11.2006., 00:08   #2
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
1. Ovisi od osobe do osobe. Iako je tablet odličan i za samu navigaciju Windowsima, tek počinje sijati u 2D / 3D / CAD / video aplikacijama. Što ne znači da u drugim aplikacijama nije ugodniji za rad od miša. Za neke stvari je miš malo spretniji, ali takvih je malo. Nisam se igrao s njim, i za velik dio igara je sigurno neprimjeren, ali za igre poput Baldur's Gate ili nekih strategija bi bio izvrstan pretpostavljam. Uglavnom, ako ga možeš nabaviti, definitivno bih ga preporučio, olakšava i ubrzava korištenje računala.
2. Wacom. Nemoj ni pomišljati na ništa drugo tipa Aiptek, Trust, Genius i slično. Istina je da su i do 5 puta jeftiniji od Wacoma (ovisno o modelu), ali su stvarno jako loši, i samo ćeš baciti novac i na kraju kupiti Wacom.
3. Ako kupuješ Trust ili nešto slično, da, samo ti to nikako ne preporučujem. Loše su izvedeni, počinju se kvariti čim ih raspakiraš, driveri su totalno smeće, itd.

Definitivno ti ne treba Wacom Intuos, budući da im je top-of-the-line serija modela, evenutalno bi se mogao odlučiti za Graphire ili PenPartner. Graphire je bliži Intuosu, i može se koristiti u (polu) profesionalne svrhe, dok je Pen Partner namijenjen "office" uporabi, znači bliže tome što ti trebaš.

Na eBayu se da naći Wacom tableta po prihvatljivim cijenama, npr. možeš uzeti ArtPad II, model s kraja 90-tih, koji bio bio dobar za to što tražiš (a i više od toga, meni je odlično služio i u Photoshopu i u 3D-u). Prije Intuosa 3 sam imao ArtPadII, i mogu ti ga samo pohvaliti - tablet je izvrstan.

Što se tiče same veličine, bit će ti sasvim dovoljan 4x5 model. Možda ti se to čini jako malim, ali vjeruj mi da je sasvim dovoljno. A4 i slični modeli su jednostavno overkill za 90% korisnika, i samo će ti smetati u radu.

Evo baš sam pogledao na eBay i odmah sam pronašao ArtPad II (Wacom tableti se stalno pojavljuju tamo, pogotovo stariji modeli), pa pogledaj da li ti tako nešto odgovara Neka te ne brine njegova starost ili (relativno) neugledan izgled, ja ga imam od 1998. i još uvijek radi kao urica. Možeš pogledati kako će ova aukcija završiti, pa vidi da li ti cijena odgovara.

eBay aukcija za ArtPad II

Moram te samo upozoriti kako se dotični model spaja preko COM porta.

Ako želiš kupiti novi u dućanu, eventualno razmisli o Pen Partneru. Ne znam koliko košta kod nas (ako možeš kupiti Wacom u Njemačkoj, probaj, uštedit ćeš dosta, ovisno o modelu), ali ga ima za kupiti u npr. Finderu, Mel-Compu i Algoritmu.

Ako imaš još nekih pitanja, pucaj (ja bih ti se i ponudio da ga dođeš isprobati kod mene doma, samo ne znam koliko to ima smisla - naime u prvi tren će ti biti užasno čudno koristiti tablet, i možda nećeš moći odmah uvidjeti sve njegove prednosti - ako baš želiš možda možemo nešto dogovoriti). Prvih par tjedana je dosta nespretno (iako već nakon dan-dva počinješ hvatati grif), ali kad se jednom navikneš na korištenje računala s tabletom, miš će ti postati neugledna i nespretna cigla.
gorluk je offline   Reply With Quote