View Single Post
Staro 16.11.2006., 01:17   #21
musso
Unregistered User
Moj komp

musso's Avatar

Datum registracije: Jun 2002
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
@micek... jel glasniji zvučnik od 100w ili 200w?
Bit cu malo brzi od miceka.
Prvo. Pojam glasnoca se izrazava u decibalima dB.
I objasnit cu to onako banalno otprilike da se lakse shvati poanta.
Kod odnosa glasnoce i potrosnje zvucnika se gleda dBi osjetljivost.
Koliko decibela proizvede zvucnik na pobud od 1 watt na udaljenost od 1 metar.
I recimo primjer, imas zvucnik sa specifikacijom od 86 dB spl (sound pressure level).
Sa 1 watt snage ce proizvesti zvuk jacine 86 dB sto je zvuk normalne glasnoce.
Ako pojacas zvuk onako da se osjeti i dodes do 89 dB, za to ti treba 2 watta.
Ako pojacas zvuk da ti bude glasan, sve cujes odlicno, treba pojacati do 96 dB i za to ti treba 10watta. A za pojacati do stvarno glasno cca 106 dB (sto je kad se slusno usporeduje sa 96 dB, duplo glasnije) ti treba 100watta. Za 116 dB (moguca ostecenja sluha) ti treba 1000W.

Imas i ohme u igri.
100watta sa 6 ohma je isto sto i 75w sa 8ohma.

E sad ides kupovat zvucnik. Ne jednom na kutiji pise 100w 8ohma i ima osjetljivost od 89dB a na drugom 150w 4ohma i ima osjetljivost od 86dB.
Koji bi kupio??
Pa normalno da onaj prvi, oba handlaju 100w na 8ohma ali prvi ima osjetljivost od 89dbi i treba mu manje snage da proizvede glasniji zvuk.
No to ne znaci da je drugi zvucnik los. Samo mu treba jace pojacalo.

Zasto sam rekao, ne znaci da je drugi los?
Jer tu nismo ubacili faktor tipa i kvalitete zvuka. Imas toliko razliciti zvuk od zvunicka do zvucnika i od pojacala do pojacala, sa istim specifikacijama da mislis da to nemoze bit. Ista pjesma na 3 razlicita zvucnika ti moze zvucati, tupo,nezanimljivo i zamorno; ili poletno, leprsavo pre mekano; ili pak u jbmti koji sound to je ono sto trazim. Zato kad kupujes takvo nesto prvo sto obavljas je slusni test, znaci da li se tebi svida taj zvuk a tek onda gledas specifikacije kako bi ti na sto pasalo.
I taj tip i kvaliteta je najbitniji faktor kod odabira zvucnika. Ali pisanje o kvaliteti bi zahtjevalo jos 3x duzi post od ovoga.
Mogu ti samo napraviti banalnu usporedbu, recimo: imas zvucnik klase 500kn 5.1, zvuk wow, ima basa al cujes da zvuk izlazi onako iz tih sicusnih plasticnih kutijica. Zvucnika klase logitech 2500kn, zvuk jos veci WOW, mislis si ovo je sound za mene. Nabavis reciver i stavis neke JBL, mission, tannoy i osjecas odjedamput kak je zvuk u sobi, soba ispunjena zvukom, detalji visokih tonova, bla bla. Preporodio si se i shvacas kako logitech i creative zgrce masnu lovu na kvazi soundu.
Nabavis HIFI sistem i kad slusas mjuzu sa dobre snimke i pravog izvora zvuk ti bude toliko realan da te zavara. Mislis da ne izlazi iz zvucnika nego da je tu! (To i jesti cilj HIFIa, prenjeti stage u svoj home, sto realnije)
Nije djaba: Kolko para tolko muzike. Uvijek bilo, uvijek ostalo.

Zato mi se digne kosa na glavi kad pricamo o zvucnicima i kad velim kolko sam ja svoje platio.
Wow! Kolko to watta ima?
Ja velim 100.
Sta sam tak malo? (ono neka crap faca)

Pojacalo mi ima 75w, samo sam ga jednom pojacao do pola, znaci recimo da sam pustio macku nekih 37w. Postane toliko glasno da vrlo brzo smeta usima.
Kad stojis na laminatima u susjednoj sobi osjeca se podrhtavanje poda, trese se kupaona.
Nekome treba jace?

Ako ima netko strucniji slobodno neka me ispravi u stvarima ako grijesim, pisem ovo nakon neprospavane noci zbog kolokvija , mozda ima i gresaka
I dDario ce naci neke odgovore.

p.s.
neznam ako sam ikada napisao duzi post... ali jednostavno morao sam
musso je offline   Reply With Quote