View Single Post
Staro 15.11.2006., 23:14   #3
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
HowTo: 3D workspace

daklen, ovako...
postoji nekoliko projekata vezanih za 3D workspace pod linuxom, a redom su temeljeni na XGL-u. Ako netko zna kakav koji nije, molio bih da mi javi. Prvi perspektivan projekt je razvijan unutar Novell-a, a kasnije je nazvan compiz i stavljen pod GNU-GPL. Od compiza je tijekom vremena nastalo dosta forkova, od kojih je najzapaženija quinn verzija (compiz-quinn), koja je zadržala sve principe compiza, ali uključuje nešto više pluginova, itd. Od compiz-quinnstorm forka je nastao Beryl projekt koji je danas recimo najnapredniji. Pošto ovaj fork ima velike razlike u odnosu na compiz, development je u ovome trenutku gotovo u potpunosti odvojen. Osnovna razlika je u načinu korištenja xgl funkcija. Dok compiz još uvijek forsira (ali ne zahtjeva) čisti XGL, Beryl se uglavnom oslanja na AIGLX, i ono... compiz je orijentiran na development funkcija, dok je Beryl orijentiran na iskorištavanje tih funkcija, tako da kod Beryla stvari dosta brzo dolaze do krajnjeg korisnika. Trenutno sve glavne desktop linux distribucije (SUSE, Fedora, Ubuntu) u svojim službenim repozitorijima imaju neku od verzija ovih window managera, ali njihovo korištenje (izuzev u slučaju SUSE-a) ne bih preporučio jer su dosta stare i onak... blah i nikakve.

Što bih preporučio?
Iz iskustva... Fedora Core 6 + KDE ili Gnome + Beryl + Emerald.
Osobno sam zaljubljen u KDE, tako da je ovaj guide usmjeren na KDE, ali radi i pod gnome-om, samo se razlikuje u zadnjem koraku (startup skripta).
  1. što mi treba - ovaj dio nije opisan u ovom howto-u, a koristio sam defaultne pakete koji dođu s Fedorom.
    • Fedora Core 6 (radi i sa 5-icom, ali ovdje opisujemo šesticu, dakle repozitoriji su drugačiji)
    • instalirani i podešeni driveri od grafičke kartice (od proizvođača, ne fedorini) i uključena 3D akceleracija (ako Vam rade prozirni efekti u Xorg-u, onda je toto)
    • GDM (defaultni display manager u fedori i vjerojatno ga već imate, a ako nemate onda to i znate)
    • KDE - desktop enviroment
    • YUM - update manager; po defaultu ga imate s fedorom (preporučam i yumex)
  2. instalacija
  3. konfiguracija sustava i paketa
    • ispitivanje da li sve radi
    • NAPOMENA: ne prelaziti na sljedeći korak ako ovo nije napravljeno
    • NAPOMENA: od sada radimo kao korisnik, a ne kao root
    • odlogiramo root-a tako da dobijemo svoju konzolu
    • Citiraj:
      exit
    • pokrenimo beryl-manager (mala ikonica u trayu preko koje ćemo sve raditi kasnije, a automatski pokreće Beryl)
    • Citiraj:
      beryl-manager
    • i to bi sad trebalo jelte biti to... probajte držati CTRL+ALT+lijevi gumb miša i pomicati miša uokolo... ako vidite kocku koja predstavlja Vaš workspace, to je to.
    • ako nije, postajte ovdje bugreport - detaljno napišete kakav sustav imate, što ste radili i detaljan opis pojave
    • NAPOMENA: i pobogu ne idite na sljedeći korak ako ovo ne radi
  4. konfigurirajmo KDE da na startu pokreće beryl
    • polinkamo beryl-manager u kde autostart direktorij
      Citiraj:
      ln -s /usr/bin/beryl /$HOME/.kde/Autostart
    • i to bi bilo to... možete izviditi tako da stisnete CTRL+ALT+Backspace (to resetira GDM), ulogirati se i uživancija
Eh sad... malo je problem što ne ide uvijek tako glatko, pogotovo ako ste (poput mene maloga) prije toga podosta điđarili s XGL-om pa su vam x, xsession, gdm i kde konfiguracijski fajlovi puni smeća koje vam ionako nikada nije trebalo

uglavnom, javite jel uspjelo... postajte screenshotove i filmićiće, a probleme možemo probati zajedno riješiti (inače, trebalo mi je fakin 3 dana da nađem ovu ultra-jednostavnu proceduru)... nemam pojma koje sam sve izvore koristio, a koje nisam...

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote