Tema: SuSe 10,0
View Single Post
Staro 15.11.2006., 01:02   #20
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor đo dalton Pregled postova
ok, /dev/hda 1.disk,master1
/dev/hdb 2.disk slave1
/dev/hdc 3.disk master2
/dev/hdd 4.disk slave 3??mislio si valjda slave 2
zar ne?logicki,
jos nesto,ako imas podjelu,na 1 slot primary mi je hdd master,dvd rom slave
na secundary dvd prza master
onda bi to u linuxu bilo kako?
/dev/hda mi je hard,kako dalje,ili nema dalje?
inace,hvala Bogu da je netko napisao nes o linuxu za pocetnike.i sam tek otkrivam,ali sve te knjige,uh,hvala na savjetima,od pomoci su...
da, mislio sam na slave 2, typo...
znaci kod tebe:
/dev/hda - hard
/dev/hdb - dvd-rom
/dev/hdc - dvd-rw

Citiraj:
Autor kel'thuzad Pregled postova
ovo s diskovima sam skuzio bez beda, i ovaj moj post prije sam razrjesio, sad imam drugih problema, ja u /mnt/ folderu nemam nista, sto to znaci ako su mi diskovi mountani?;

ja ako hocu doc do sadrzaja diskova koji su inace pod windowsima(c, d, e - ntfs) moram ici u folder /media/i tu se oni nalaze, kao i dvd-rom i usb stick kad ga tavim i sve...

i ima jedna stvar koja me ***eno zivcira, bilo koji package da skinem i pokusam instalirat na nacin: rpm -i ime.rpm nemogu jer mi daje nekakav error, a ako pokusam taj isti instalirat na nacin: odem u folder i klinem Install package with YaST .. kaze mi There is no such file in media! . .. . nekuzim

ako pokusam instalirat tarball fajlove isto nemogu, ovako radim:
./configure (to prode, neprode kod nekih kod kojih mi kaze da nemam GTK+ instaliran...)
make .. i tu je problem, izlista mi cca 100 nekih errora u konzoli....popizdit cu..

sad ovo sve napisat na engleskom i na www.linuxforums.com
gle, mountati laicki znaci prikazati sadrzaj diska (particije) na nekom mjestu, znaci u nekom folderu (ovo nije strucno objasnjenje )

ako ti je /mnt prazan, nema problema - kucaj "mount" u terminal (bez navodnika) i kopiraj ovdje sto ti izbaci

aha, sad vidim, ok, mountani su ti u /media/*

a sto se tice RPM-a, nikad mi se nije svidjao taj nacin manipulacije paketima. Stvarno ne znam, mozda da kopiras koji error ti izbaci? Jesi instalirao kao root? Moras kao root.

nadalje, ostavi se zasad kompajliranja programa. Tim nacinom (./configure, make, make install) mozes kompajlirati neke jednostavnije programe, u ostalim slucajevima uvjek ce ti nesto faliti i skoro uvjek neki errori.

ne znam, ja bi ti najradje preporucio da stavis Ubuntu ili Kubuntu (ako ti se vise svidja KDE). Najlaksi package management, odlicno rjeseni "dependencies" (ovisnosti jednih paketa o drugima).
Evo npr. hoces instalirati xmms (audio player). Ti na SuSe moras s neta skiniti .rpm paket, probat ga instalirat. Onda ti on javi gresku da mu treba npr. GTK+ kojeg ti nemas. Onda nadjes GKT+ na netu, skines ga, ali on javi da mu trebaju jos 4 neka paketa. I tako u nedogled.
Kod Ubuntu ili Kubuntu (razlika je u grafickom okruzenju), u terminal upises "apt-get install xmms" i to je to - sve ostalo on sam obavi, ti samo potvrdis. Ili jos lakse, imas front-end da ne moras iz terminala radit - fensi program koji ti izlista sve moguce pakete koji su ti na raspolaganju i mishem odaberes koje hoces stavit, maknit, bilo sta i to je to

Ajde posto sam se raspisao, ako netko slucajno ne zna a zanima ga:

apt radi na otprilike ovom principu:
pero, djuro i ivan dignu svaki svoj repository server. na svakom od njih ima 2000 paketa za Ubuntu. te servere upises u jedan config fajl i automatski su ti svi ti paketi na raspolaganju. ne moras trazit po netu programe i ostalu djubrad koju oni zahtjevaju, sve imas na jednom mjestu.

E sad sam se pogubio, vise ne znam ni zbog ceg sam sve ovo napisao

laknoc : hello2 :
SPLiFF je offline   Reply With Quote