Tema: Koji server.
View Single Post
Staro 09.11.2006., 12:38   #16
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Hvala svima na odgovorima, imam sad nesto mjesta za razmisljanje.

Mislio sam ici na brand ocito, jer mi je jako vazna dugotrajnost, trenutacni server je PII i to radi probleme. Mislio sam ici na C2D kombinaciju jer bi htio imati lufta da u jednom trenu eventualno kupimo jos jedan proc ili odhebemo ovaj i copimo 2 nova, te bi tako dobili 2 proca s 2 jezgre, sto za multitasking koji je uvijek potreban dusu dalo.

Znam, trenutno kako se cini osnovna funkcija ce biti klasican web server s ftpom, zasto idemo na jacu kombinaciju. Zato jer bi eventualno onda mogli ponuditi neki servis cijeloj udruzi u bliskoj buducnosti na koristenje, ima prek 60 lokalnih grupa u preko 20 drzava. Zato mi je taj remote managment dost vazan jer se ja ne mislim brinuti za svaku sitnicu, a imamo puno sposobnije ljude od mene po drugim drzavama. Osim toga, ne mislim server drzati u uredu kroz koji ce cirkulirati horde ljudi, jer mi je dovoljna samo jedna budala da dodje s praznim mobitelom i punjacom, te se sjeti bas server recimo iskopcati Tako da smo mislili nakon kaj to sve fino postavim strpat server na zavod u FER ako ce ici, tamo ce cijela stvar biti izmedju ostalog pod UPSom.

SCSI naravno nije opcija. Mislim, nema sretnijeg covjeka od mene da spucamo SAS diskove gore, ali to je stvarno preskupa opcija.

Rabljeni server isto nije opcija. Ako nista primarno zbog garancije, ali isto tako sam puno sigurniji da ce sustav raditi i nakon nekoliko godina stabilno.

Sad nadalje, sto se tice samog kapaciteta storagea. Ne mora biti velik, opcija 160 gigi bi nekak cjenovno i po kapacitetu bila OK opcija. 250 mi se cini ipak malo preskup. (ovo je naravno osnovni kapacitet jednog diska, to ako ce se stvar mjenjati ovisno koji RAID model odaberemo je druga stvar). Ti diskovi moraju biti kvalitetni i to je jedina opcija. Sto se tice hrpe prostora koji ce biti potreban za nekakav dodatni storage lako ja naknadno otidjem u recimo links, uzmem 2 obicna sata diska velikog kapaciteta, kupim neki budget kontroler i spucam stvar u mirror, te na te diskove stavljati podatke koji nisu od neke prevelike vaznosti. Uostalom, koliko sam upoznat postoje i eksterne solucije za tu ideju zar ne?

Znam da sam oduljio i sigurno sam opet nesto zaboravio spomenuti.
Evo samo mojih par napomena...
Brand razmisljanje je OK, ne samo zbog dugotrajnosti vec i zbog jamstva, dostupnosti rezervnih dijelova i naknadnih nadogradnji.
Sto se tice svega navedenog, ja bih mozda ipak u startu isao na SCSI/SAS okruzenje manjih kapaciteta u startu, a kasnije mozda jos pojacao nego isao na SATA varijantu koja ce mozda zezati kod jaceg opterecenja.
A sto se tice remote managementa, prakticki svaki brand danas ima nesto slicno, remote management je standardna stvar, samo vidi sto tocno trebas.