Citiraj:
Originally posted by AMD
Uopće mi nije jasno kako si zaključio da je softver ilegalan, a dobio sam ga kad sam kupio Pinnacle karticu.
Softver nisam nudio na prodaju već da ću mu ga dat ili ti posudit, a kolko sam čital kazneni zakon to nije zabranjeno pa čak niti jedna sigurnosna kopija nije zabranjena.
Recimo da mi se zapali soba kod njega bi imal sigurnosnu kopiju.
Počel sam već sr.., al sve je bilo u dobroj namjeri.
|
Nije moje da zakljucujem dali je software koji nudis legalan ili nelegalan, ako ti nisi drugacije napomenuo.
To sto kazes da je software dosao s Pinnacle karticom, dali si procitao sto kazu prava koristenja? To ti je ono na pocetku sto 99.99999999% ljudi samo klikne na Agree i nastavi s instalaciom. Naime, 95% softwarea koji dolazi sa specijaliziranim komadom hardwarea, smije se (legalno) koristiti samo s pripadajucim komadom hardwarea, dok ponekad sami proizvodjaci nemaju nista protiv ako software koji kupis s (na primjer) Pinnacle xxx karticom koristis s Pinnacle xyrt-2oe karticom, koju si kupio kasnije (pod uvijetom da i dalje imas onu Pinnacle xxx karticu).
Dakle, to sto ti nudis da netko proba s tvojom legalnom verzijom softwarea na svom racunalu bez komada hardwarea s kojim je taj software dosao, gotovo da je sigurno da je to ilegalno.
Npr. Matrox je uz svoje graficke (G400/G450/G550) davao dobre DVD playere, od kojih je onaj sto dolazi s G550 vrhunski, te radi ne samo s G550, vec i s drugim Matrox grafickim karticama. Moguce je da doticni DVD player radi i na grafickim karticama drugih proizvodjaca (nisam nikada probao pa neznam), ali to bi vec bilo nelegalno koristenje softwarea.
Sigurnosne kopije su sigurnosne kopije, ali nemas pravo okolo dilati ("posudjivati" ili prodavati) iste. Iako mozda RH zakon nema nista protiv, itekako imaju protiv proizvodjaci doticnog softwarea, pa tako i BSA.