Konačno sam se stigao "poigrati" sa rješavanjem hlađenja dotične kartice...
Cooler koji će zamjeniti fenomenalni i nadasve nahvaljeni stock cooler je Zalman VF900-Cu.
Čitao sam po raznim forumima kako hvale te novije verzije coolera na x1950 modelima.
Da su prvenstveno tiši i bolje dizajnirani u odnosu na one na x1900 serijama.
Joooj, da mi je samo vidjeti kak onda izgleda taj cooler sa x1900 serije.
Evo kratkih komentara/dojmova/savjeta...
"Gola" Sapphire X1950XTX - mmm koje obline : nuts :
Referentni cooler - jako nalik na AC silencera, samo ima dodatni heat pipe za bolje odvođenje topline
Bliski susreti baza coolera vs fotić - NE nije mi se tresla ruka prilikom snimanja, baza je stvarno takva
Još jedan pogled - stvarno za nevjerovati, ko da su ju polirali sa drot kefom
Pogled na Zalmanovu "stražnjicu" - mlađima od 18 god zabranjeno gledanje
Zalmanova baza - ovo već liči na nešto
Montiran cooler - odmah mi je lakše kad vidim g.Zalmana nego ono "govno"
No da ne ostane sve na slikama i mom umijeću montiranja coolera, evo i par usporedbi temperatura...
Ne bi ni otvarao ovu temu da originalni cooler odrađuje svoj posao kako spada.
No, nije tako i moja zabrinutost visokim temperaturama me natjerala da mu potražim zamjenu.
"Jocker s klupe" aka Zalman se isprsio i utjerao strah u kosti °C koje je u tren oka raspršio.
Na početku, čim sam složio komp, temperature su divljale od 60°C što je bilo odmah nakon ulaska u Windowse,
pa sve do nezamislivih 84°C koji su se pojavili nakon opterećenja grafičke u 3DMarku.
Naravno, buka koju je proizvodio originalni cooler u pokušaju da snizi tih 84°C je očajna, još sad se naježim
kad se toga sjetim. Čista suprotnost tome je Zalman@12V. Po ulasku u Windowse i takoreći nikakvom opterećenju,
uspijeva držati graičku na izvanrednih i hladnih 35°C.
Samo da napomenem: 25°C manje!!!
Buka koju proizvodi je sasvim podnošljiva. Cijelo vrijeme se vrti na max broju okretaja i savršeno odrađuje svoj posao.
Kada pokrenem 3DMark i opteretim grafičku, temperatura se penje do cca 75°C. Osjetan porast,
ali bez obzira na to i dalje je to 9°C manje u odnosu na stock cooler. Buka koju Zalman proizvodi
ostaje na istom nivou, dok je stock u takvim uvijetima parao uši.
Neki će reći, skup je, bolji je Accelero i sl., ali izabrao sam njega jer imam veliko povjerenje u Zalmana
i dosad me nikad nije iznevjerio, dapače samo iznenadio svojim odličnim performansama.
Nek se sad javi neko i kaže da je stock cooler "mrak" i da ga nema smisla mijenjati