View Single Post
Staro 01.11.2006., 10:55   #8
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Evo pošto sam dobio sve podatke i linkove kako se radi undervolt, odlučio sam probati. Unaprijed se ispričavam za moguće napisane nelogičnosti, al još sam friški u tome Koristio sam vodič sa stranice >http://www.nordichardware.com/Guides...lse=465&page=1. Počeo sam s otkrivanjem napona za najmanju frekvenciju i kod multipliera (FID) 4x (800MHz) najniži napon koji sam dobio, a da je komp stabilan, je 0,775V. Po defaultu za Sempron napon iznosi 1,200V sa FID 9x (1800MHz). Ja sam uspio spustiti napon do 1,025V, a da komp radi stabilno.

Razliku između normalnog i undervoltanog rada procesora sam probao odrediti pomoću MobileMeter-a. Što se tiče same baterije, kod normalnog rada procesora, puna baterija izdrži oko 2h10min. Sa uključenim RM-om i profilom “Maximum performance” javlja da baterija izdrži 2h20min. Znači nekih 10min dobitka. Evo vrijednosti koje sam dobio pomoću MobileMeter-a. Mjerio sam na način da sam laptop isključio iz struje i bilježio pražnjenje baterije (na način kao i tip s NordicHardware-a). Kod normalnog rada s minimalnim opterećenjem procesora pražnjenje baterije (Discharge rate, ubuduće DR) iznosi oko 20.7W dok je kod undervoltanog procesora oko 18.7W. Kod procesora pod opterećenjem (testiranje s Prime95) kod normalnog rada DR iznosi oko 37.5W, dok je kod undervoltanog oko 30.5W. Što se tiče temperature, kod normalnog rada ona iznosi cca 45ºC pri mirovanju i 60ºC kod testiranja, a kod undervoltanog rada cca 42ºC i 53ºC. A što se tiče ventilatora, kod testiranja pri normalnom radu upaljen je cijelo vrijeme i puše vrući zrak, dok kod undervoltanog rada ventilator radi tiho i puše hladan zrak. Eto, to bi bili moji rezultati : hello2 :
Choplek je offline   Reply With Quote