View Single Post
Staro 31.10.2006., 13:26   #13
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Pitanje je za "kakav" Photoshop ti treba. Ako ćeš sređivati fotke za web i sl. onda nije toliko važno, kupi neki pristojan. Ako ćeš sređivati fotke za tisak, i radit poslove gdje je boja kritičan faktor, onda ti treba što bolji monitor. Budući da si rekao kako ti je budget oko 4000, pro NEC i EIZO modele zaboravi. U takav budget moći ćeš ugurati jedino neki "consumer" model, a od takvih bih ti preporučio NEC MultiSync 20" 20WGX2 (~4700), koji iako nije namijenjen obradi fotografija, ima dobre kuteve gledanja i dobar prikaz boje. Dell 2007WFP je lošiji monitor od tog NEC-a, a amo 500kn jeftiniji, tako da ti se iitekako splati dodati tih 500kn. Taj 20" Dell je doduše bolji od 24" Della, ali svejedno ima neke mane.

Sorry, teks sad sam vidio da ti je budget 6000kn. To je već dosta bolje, sad se otvaraju bolje opcije.

Opet malo preko budgeta, ali idealan ubod za tebe - 23" Philips 230WP7NS. Taj monitor koristi istu S-IPS matricu kao i Apple Cinema Display (LG.Philips LM230W02 matrica), i iako nije klasa kao npr. NEC 2190UX, trebao bi ti izvrsno služiti - jako dobar prikaz boja, kutevi gledanja itd. Košta 6800kn. Mislim da je ovo idealno rješenje za tebe.

Eventualno možeš pričekati još mjesec dana, do 12 mjeseca, jer će do tada izaći novi NEC modeli - u 11. mjesecu izlazi 26" NEC, sa S-IPS matricom, i taj monitor će pokrivati 92% AdobeRGB spektra i imat će 12 bit LUT. U 12. mjesecu izlazi 24" NEC model, također će koristiti S-IPS matricu (prvi 24" s takvom matricom). Možda bi trebalo malo pričekati s kupovinom, budući da će cijena 26" modela biti gotovo jednaka trenutnom 2190UX modelu, tako da bi se cijene najvjerojatnije trebale rekonfigurirati.

Ako moraš kupiti sada, onda je 23" Philips 230WP7NS odlično rješenje za tebe (bolje nekako navrat-nanos skupiti još tih 800kn, nego kupiti slabiji monitor, pogotovo kod takvo ulaganja - ipak će svaki dan, dugo vremena gledati u njega)).
gorluk je offline   Reply With Quote