View Single Post
Staro 21.10.2006., 18:51   #3
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Datum registracije: Oct 2006
Drugi dio, primjenjena filozofija i logika

No naravno, kako imam još neke nedoumice, dileme, još jedan veliki post, al je* ga, isprike, i lova je velika, pa se ne bi htio zazeznuti…
Stoga, ako tko može odgovoriti na ova pitanja i malo razjasniti stvari, bio bih zahvalan…

*Kućište i napajanje
Na forumu se preporučuju uglavnom Antec p180, Stacker i Centurion („malo“ jeftiniji). Kako mi treba prostora (a i oc ću) razmišljao sam i o tim kućištima u kombinaciji sa seasonic napajanjem od 430W (ili 380, s obzirom na dobavljivost ovog od 430). No nekako mi je stvarno previše dati 1000 kuna samo za kućište, kol'ko god kvalitetno bilo. Kao spasonosno riješenje ukazalo se Antec p150 kućište (tiho, dobro hlađenje -http://www.silentpcreview.com/article272-page1.html ), iako mi se isprva činilo premalo za moje potrebe (puno diskova, Gainward koji zauzima dva slota, clockanje procesora). No na netu čitam da to uopće nije problem, kao, sve stane, hlađenje je vrlo dobro… Problem je pak ispao u napajanju.
Navodno vrlo kvalitetno Neo HE napajanje (na prvi pogled isto kao seasonic) je nekompatibilno sa Asusovim mbo (http://www.silentpcreview.com/article273-page5.html ) !: bonker :
Pitanja;
  • ima tko kakva iskustva s navedenom kombinacijom – su to riješili? Ova kombinacija mi se na papiru čini stvarno dobrom (Asus P5b i Antec P150).
  • koje su mi druge opcije?
    • Da li da mijenjam matičnu ( onda u obzir dolazi Gigabyte DP-6, koja osim što je skuplja, navodno također ima problema s kompatibilnošću, sjajno…)
    • Ili da mijenjam kućište? U tom slučaju što da uzmem? Gledao sam malo neka Chiftecova big tower kućišta za oko 600 kn (zašto to nitko ne preporučuje?) u kombinacij sa Seasonicom. Ili spomenuti Centurion…

*Matična
Bez obzira na gore navedeno, Asusova matična je navodno best buy. Ali koja, vidim da ima par modela, a unatoč tome što sam gledao na Asusovim stranicama, razlike mi baš i nisu jasne. A razlike u cijeni su osjetne (vulgaris vs. deluxe).
Deluxe verzija je zbog kvalitetnijih komponenti malo bolja za OC, zar ne? Se isplati razlika u cijeni?
I što je sa „novom“ p5b-e pločom? Koja je njena priča?

*Zvuk
Iako su pojeftinili (fx 6021) i svi ih hvale („sviraju ko vel'ki!“), ima li smisla dati soma kuna za kompjuterske zvučnike? Mislim, ipak su to komp. zvučnici… Pa sam mislio možda malo uštediti i uzeti logitech z3 ili z4. Glasnoća mi je nebitna, ali volio bih imati koliko-toliko kvalitetan zvuk za mjuzu. Vezano uz to, koliko sam shvatio nema nekog pretjeranog smisla samo za slušanje glazbe uzeti dodatnu zvučnu karticu. Ili?

*Tipkovnica i mišonja
Iskreno, za ovo nisam previše gledao okolo, pa ako tko ima kakvu sugestiju…
Što se tipkovnice tiče, preferiram što sličnije onoj na notebooku, jerbo sam se s godinama priviknuo na takvu.

*Monitor
Navodno je ovaj Samsung (215tw) jako dobar. Razmišljao sam još o NEC MultiSync 20WGX2 (jeftiniji) ili čak 24“ Dell 2405FPW (za gledanje filmova, što mi je bitno), no ne znam, ne valja pretjerivati… I kod ovog Samsunga me smeta malo što je oko nas, vani, toliko jeftiniji (oko 4500kn)...

*GPU
Dosad mi se 7900gs činio kao bestbuy za navadeni monitor i njegovu rezoluciju, što je sa novim ATIjem? Ili da ne pokrećem to pitanje...

Pozdrav, opet: hello2 :
Mirko Z. Genije je offline   Reply With Quote