Citiraj:
Autor cardar
A koji je način najbolji za dugotrajnu pohranu ?
Neš si mislim kupit jedan HD koji bi povremeno dopunio važnim stvarima i onda izvadio - jel to dobro rješenje ?
kolko vidim sve je to nažalost lutrija 
|
Osobno mislim kako je to odlično rješenje, budući da su ti fajlovi lako dostupni (eksterno kućište, ladica itd.). Naravno, ostaje problem sigurnosti podataka, budući da i hardovi znaju otkazat, ali ako ti je sigurnost tih podataka užasno važna, onda možeš uložiti u neku soluciju tipa eksterni RAID1, pa ako i jedan disk ode, podaci su spašeni na drugom.
Ako malo računaš, vidjet ćeš kako ti praktički ispadne jednak trošak pržit na cd ili arhivirat na hard, budući da 250GB hard košta koliko i ekvivalentan broj CDa (DVD-i su doduše jeftiniji u konačnici).
Što se tiče samih CD-a / DVD-a, vijek trajanja ovisi o dosta faktora. Ovisi o samoj kvaliteti medija, zatim o načinu čuvanja, kao i o kvaliteti samog snimača. Svi snimači s vremenom degradiraju kvalitetu snimanja, tako da je uvijek poželjno imati posebno čitač i posebno snimač medija (za 100-150 kuna kupiš DVD-ROM i mirnije spavaš).
Ja sam imao razna iskustva s medijima, i moram priznati kako mi ih je dosta otišlo kvragu. Jedna cijela serija u arhivi mi je ili nečitljiva, ili jedva čitljiva, budući da sam kupio spindle od 100 kom. nekih no name blank cd-a, i ispostavilo se kako su užasno loše kvalitete. To mi je bila škola, i od onda kupujem samo Trax Date, koje su se pokazale pouzdanima.
Ako imaš neke važnije podatke, bilo bi bolje da ih ne držiš u spindlu, već svaki u vlastitoj kutiji, da ih ne čitaš prečesto, pažljivo rukuješ njima i pripaziš na sunce i atmosferske prilike. Meni se dogodilo da su neki mediji propali nakon što sam se vratio s mora - po njima su se stvorile točkaste mrlje i postali su nečitljivi. Mediji su bili loše kvalitete, i kako sam ih na moru slušao u mp3 discmanu, očito ih je nagrizla sol iz zraka, te uništila (znači nisu došli u direktan dodir s morskom vodom, već sam ih naprimjer imao 5-6 na otvorenom, i 3 tjedna vlažnog morskog zraka im je gadno naškodilo).
Mislim da je za važne podatke idealno rješenje dodatni hard diskovi, i povrh toga povremeni backup najvažnijih podataka na DVD-e.