Tema: Gramofoni
View Single Post
Staro 19.10.2006., 02:18   #28
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor bluntafari Pregled postova
Jedna ploča je 80 kn, dok je jedan mp3 2-3€. To je budoćnost i dosta DJ-a prelazi na te pizdarijice.
Super, ali ajde sad izračunaj to što si napisao: ploča = 80 (relativno, 12" cijena varira od 6 do 15€), a jedan mp3 2-3€. 12" = 4 stvari (najčešće, zna biti od 1 do 10), znači 4 mp3 x 2 / 3€, ispada 8-12€, koliko košta i ploča, a u nekim slučajevima i skuplje.

Normalno, kad su se formirale cijene za digital download računalo se s tim ciframa u glavi, zato i košta podjednako.

A što se tiče Mix Vibesa / Final Scratcha kao budućnosti DJ-anja, to je glupost. Ta tehnologija je samo prijelazno stanje, i iako je zgodna stvarčica za 2 / 3 X gramofona + mikseta setup, prije je budućnost Ableton Live. Tebi Ableton dopušta da DJ set spojiš s live actom u jednu cjelinu i sigurno je napredniji koncept od djanja mp3ja s pločama (budući da dobijaš puno veće mogućnosti interfacinga i komunikacije sa sustavom od dvije gramofonske ploče).

Najveći problem pri uvođenju takvih inovacija je fama o DJ s dva gramofona, no polako se stvari mijenjaju nabolje (sve brže i brže - već nekoliko top dj je prešlo ili djelomično ili u potpunosti na Ableton, i ogroman broj ljudi se trenutno koristi Abletonom za DJing).

BTW. imam 2xMK2, +1000 ploča, ali u zadnje vrijeme koristim gotovo isključivo Ableton, zato što su mogućnosti i opcije koje on pruža ogromne). Igrao sam se i sa Mix Vibes / FS i normalno, i stvar je super, nemoj misliti da imam neki beef s tim, i super funkcionira što se tiče latencija, kontrole i sl., ali sami koncept je u jednu ruku backward thinking.

Citiraj:
Autor bluntafari Pregled postova
Ja si isto brijem piknuti nešto od toga ali prvo želim naučiti na old skul način.
Ja ti toplo preporučam da si odmah ubodeš (kupiš si 3 Mix Vibes ploče za par sto kuna, i skineš MV torrent), budući da to je "old skul način" - nema nikakve razlike u miksanju i beatmatchanju dvije ploče, ili dvije ploče koje kontroliraju MP3: moraš kjuat, moraš beatmatching radit i moraš ih na kraju umiksati preko miksera. Nećeš naučiti ništa "krivo" na ovaj ili onaj način, samo će ti se otvoriti neke nove mogućnosti, koje možeš iskoristiti za podizanje kvalitete svog seta.

Final Scratch, Ms Pinky ili neki slični sistem s vinilom kao kontrolerom će se sigurno koristiti u budućnosti, koristi se već i danas, samo nikako ne bih rekao "da je to budućnost", budući da se stara tehnologija koristi za kontroliranje nove. To je slično kao da kažeš kako je laserski miš budućnost interfejsinga između čovjeka i računala - mali pomak u odnosu na prijašnju tehnologiju da, budućnost ne.

Klasičnog DJ s dva gramofona neće nikada nestati, vjerojatno će još dugo u mainstreamu biti velika većina, a samim time će se FS koristiti, budući da su manje-više isti sistemi, a s vremenom će sve više nestajati raznih predrasuda i sve više ćemo prisustvovati implementaciji novih tehnologija i tehnika. Kao što sam rekao, Ableton postaje huge, net je prepun raznih eksperimentalnih projekata povezanih uz kontrolere i interface, digital download svakodnevno raste (neki labeli bilježe veću prodaju dd sadržaja od vinila), neki dd sajtovi već uz mp3 daju i ableton fajlove...uglavnom, zanimljivo razdoblje što se tiče tehnologije...
gorluk je offline   Reply With Quote